30 apr. 2011

Decrepitudine

Din ceea ce a fost cândva, o divă admirată de toţi cei care treceau pentru prima dată pe strada mea, frumoasă ca o adevărată bijuterie a creaţiei divine, pe dinafară arătoasă în cel mai pur stil neoclasic, pe dinăuntru somptuoasă ca cea mai putred de bogată fată, nu a mai rămas din ea decât zidurile roase de ploi şi de vânt, sub un acoperământ cu ochiuri hidoase, petece de cer; vopseaua pereţilor, cândva de culoarea petalelor trandafirului roz, astăzi lasă locul unor pete mari de culoare gri, în multe locuri crăpată, lăsând vederii mortarul care în  ziua dintâi  a ferecat cărămizile. Ele cândva de un roşu aprins, sunt acum hidoase, roase ca faţa unui bolnav de scarlatină. Din tot ce a fost odată lemn lucios, ca de abanos, astăzi a mai rămas  un morman de făină, mândria păcătoasă a carilor… 
Din ea, cea care a fost cândva strălucitoare ca o divă de cinema, admirată de toţi cei care treceau pe strada mea, nu a mai rămas decât un schelet de grinzi cimentate, din care timpul va roade, se va hrăni, cum se hrăneşte o hienă sfăşâind lacomă stărvul unei gazele…




28 apr. 2011

Fantasme


Îmi place să mă joc, să desenez planuri de călătorii, deşi ştiu că  atunci când îmi planific ceva, acel ceva nu se realizează. Dar, uneori merită să-mi  pierd capul mai repede decât să mi-l bat  ca să găsesc   o raţiune împlinirii plăsmuirilor. Pentru sfârşitul acestei săpătămâni stau cocoţate, ca păsările pe sârma de înaltă tensiune, pe tapetul imaginarului călător, mai multe ţinte. Una ar fi să merg la  Nunta Regală, nunta  dintre  prinţul William şi Kate, nunta secolului! (De ce nu se lasă nicio portiţă generaţiilor ce vin din urmă? Să nu mai fie o altă nuntă de anvergură mondială? Să uite ei, făcătorii de imagine, că fata lui TATA, fata „succesurilor”  nu s-a căsătorit?). Din păcate, îmi este imposibil să ajung, acolo, aproape de mirii secolului. Am  destule motive. În fruntea lor stă ţanţoş, ca un cocoş, cel mai important motiv, care imi îneacă barca speranţelor, lipsa invitaţiei.  Eticheta ceremonilor de la curţile regale trebuie respectată de toată lumea. Dacă nu am primit invitaţie, deşi, nici prin gând nu cred că i-ar fi  trecut cuiva să mă invite, stau acasă. Şi apoi, nici nu  sunt prinţ, şi chiar dacă aş fi, tot pe dinafară aş rămâne. Ghinionul s-ar ţine scai de mine. Mă consolez, aflând că şi  prinţul Duda, de pripas în familia regelui Mihai,  nu  va participa la ceremonie, doar la recepţie, adică la cheful de nuntă. De m-ar invita, nu aş merge cu mâna goală, mai am câteva ouă înroşite, un drob de miel, o pască şi-un cozonac...


O altă ţintă ar fi să merg duminică, de ziua Tomei, la Vatican, în piaţa San Pietro, la ceremonia de beatificare, de intrare în rândul sfinţilor a fostului Papă Ioan Paul al II-lea. Venerabilul papă!... Nuntă în ceruri! 


Nu se va îndeplini nici acest plan de călătorie. Motive nu  se găsesc? Unul ar fi propriu plaiului nostru mioritic,  voi aştepta până în ultima clipă invitaţia la Nunta Regală! Al doilea, care mă scoate din groapa închipuirilor, deci cu mare şansă de a se realiza, la bursa pariurilor ar avea cota cea mai mică,  voi merge la Pietrele lui Solomon, unde  Junii, fie ei Roşiori, Curcani, Albiori, Braşovecheni, îmbrăcaţi în straie tradiţionale, călare pe roibi  cu ciucuri tricolore la hamuri,  vor da un mare spectacol. Va fi mai  mai mult ca la o nuntă! ... Şi dacă va ploua? Se vor nărui toate ca un castel de nisip înghiţit de primul val al mării.  Cum de mi-a scăpat acest motiv legat de starea vremii, de posibile intemperii? La Londra va ploua în ziua nunţii? Şi la Vatican?
Dacă da, nu voi fi supărat dacă va ploua şi la Pietrele lui Solomon! Gândire cu amprentă mioritică!...
http://royalwedding.yahoo.com/blogs/watch-royal-wedding-live-on-yahoo-5843



Papa Ioan Paul al II-lea

William si Kate (foto: AP)
S-au sărutat în faţa întregii lumi! (foto: www.yahoo.com)




Junii Brasoveni (foto:Gazeta de perete)

24 apr. 2011

Lumina Învierii

Sub cerul plin cu stele, biserica de lemn, deşi pare o pitică, îi plină ochi de oameni şi-i fără lumină, întocmai ca un  stup de albine. Pe dinafară îs mii de oameni strânşi laolaltă, ei o înfăşoară  ca pe o fecioară la horă cu-n brâu  din pânză de borangic. Veniţi de luaaaţi Luminăăă! Din Lumina Învierii se  desprind, ca nişte mici puişori aurii,  mii de lumini pâlpâind cuibărite-n  palmele celor vii, de faţă, iar prin gândurile acestora şi-n căuşul sufletelor  celor plecaţi dintre vii. Hristos a Înviat! Adevărat a înviat!... 
Bucuria Învierii flutură flăcăruile lumânărilor spre mii şi mii şi mii de suflete. Feţele îs dezmerdate  de lumină. Din mâini împreunate  picură ceară. Este un semn că timpul curge, cum  toate curg şi se scurg în pământ… Încet, încet, brâul împletit din lână de aur  se destramă. Lumini pâlpâind se depărtează de locul minunii ca un râu ieşit din matcă. Ele devin tot mai rare, par a fi stelele căzătoare pe cer. Lumina Învierii trebuie păstrată în inimă, în suflet  ca pe o mare taină!

21 apr. 2011

De neînchipuit

Acum după ce a trecut apocalipsa –ca un elefant intrând într-un magazin cu porţelanuri, evident prin geamurile vitrinei, şi nu pe uşă-,  îmi dă mâna să scriu cum am trecut de ea, sau prin ea, sau ea prin mine, cine ştie cum e mai bine?... 
Deşi, se anunţase cu surle şi trâmbiţe că ea va veni  într-o zi anume, nici nu mai are sens să o reamintesc, nu s-a întâmplat chiar aşa. A venit când lumea nici nu se aştepta. A venit pe nepusă masă.  Lumea ar fi trebuit să ştie  că ordinea în care se mişcă planetele, sistemele solare, galaxiile este aparentă, de fapt, la scara timpului terestru,  este stare de repaus a dezordinii iniţiale...
 A trecut ceva vreme de atunci, de când Pământul şi lumea au fost întoarse pe dos. Oamenii, atâţia câţi au mai rămas, încearcă să înţeleagă cum de s-a  întâmplat, şi asta o fac din mers. Oamenii continuă să-şi ducă crucea vieţii, aici,  pe Pământ. Nu se ştie dacă apa şi aerul, elemente vitale, sunt aceleaşi ca şi înainte. În primul an, vegetaţia, în acele locuri unde exista, a rămas încremenintă aşa cum era ea la momentul apocalipsei. Nu a mai crecut iarba, nici grâul, pomii înfloriţi şi-au păstrat floarea până când a fost luată de vânt... Ceea ce a afectat pe oameni, este adevărat că nu întreaga lume, a fost lipsa informaţiei. A reapărut informaţia scrisă, dar nu pe hârtie şi nici pe suport electronic. A reapărut şi imaginea transmisă de la distanţă, dar, nu pe aceleaşi principii  de dinainte de apocalipsă. 
Învăţaţii lumii noi spun că de atunci, o dată cu inversarea sensului liniilor  câmpului magnetic al Pământului, electronii dintr-un  tub electronic, cum ar fi şi tubul catodic al televizorului  nu mai circulă de la catod la anod, ci invers. S-au adunat munţi de televizoare, mai puţin cele cu plasmă sau cristale lichide. S-au bucurat cei care deţineau aşa ceva, dar, repede s-au desumflat când au văzut că imaginea nu mai era aceeaşi. Vedeau negativul imaginii. Unde trebuia să fie alb se vedea negru. Au căzut, unele erau deja decăzute, toate televiziunile private. A rămas doar televiziunea publică! Nu se puteau vedea filme de nici un fel, se ascultau doar ştirile, acestea se transmiteau din oră în oră. Au apărut fenomene noi. De fapt s-au anulat unele legi ale fizicii.  Ele vor fi puse în evidenţă de învăţaţii noii lumi...
Dar cum a fost acel moment când cuminţenia Pământului a fost trezită şi aruncată în haos?
 Noi, românii, am fost norocoşi, atunci, în prima fază,  când elefantul ne bătea cu  trompa în geam. De ce spun asta?  Atunci, în amiaza acelei zile fatidice, cerul era acoperit de un strat gros de nori, aşa că nu s-a văzut cu ochiul liber cum soarele se întorcea din drumul lui, înapoi, spre răsărit. De fapt Pământul îţi schimbase mersul, îl apucase plictisul să se tot  învârtă în acelaşi sens de sute de mii, sau de milioane de ani. Pe acelaşi meridian, dar,  mult mai la sud de noi, cei care au avut vizibilitate bună, mai bine nu ar fi avut-o, au murit pe capete, pe mulţi lovindu-i  damblaua. Se spune, acum, după ceva vreme scursă de atunci, că ar fi rezistat acestui fenomen doar cei care erau sub influenţa băuturilor alcoolice. Trebuie studiat şi aprofundat acest fenomen, şi  lăsat ca învăţătură generaţiilor viitoare.
 Pe alte meridiane, mai la vest de noi, deşi era noapte, atunci când generalul ordinii înşelătoare a dat planetei comanda, stânga-împrejur!,  oamenii nu au fost feriţi de nenorociri. Ei s-au înspăimântat, fiind cuprinşi de panică,  atunci când ceasul de pe perete, sau de pe noptieră, indica ora şase, apoi şapte, dar, lumina diurnă nici gând să apară.  Afară era beznă ca în miez de noapte fără lună. Nu le-a fost uşor să treacă peste acest nemaiîntâlnit eveniment. Dintre cei care au trecut de primul şoc, unii au avut o cădere psihică soră cu nebuneala, când după o zi de noapte, trebuia să fie ora optsprezece seara,  au văzut cu ochii lor, aşa cum erau ei ieşiţi din orbite, cum soarele răsare de acolo de unde avea bunul obicei să apună.
 În alte părţi, când Soarele răsărise bine, nu cred că i-a apucat râsul când au văzut că el se  întoarce de unde a venit, dispare după orizont, apune, zorii dispar, se întoarce noaptea.
Cum să mai rezişti, ori cât de tare  ai fi!? Se spune că dintre cei care nu au fost tari de înger, o parte au supraveţuit acestui oribil eveniment cosmic, având intuiţia să alerge la Dumnezeu, să-l caute  în casa Domnului, în biserici, în catedrale, în temple, în moschee. Multă vreme bisericile au fost pline de lume. Era un dute-vino!  Oamenii se întăreau atât cât pentru o zi. Ce să facă acasă? La amiaza zilei era bine, Soarele era pe cer, nu mai conta în ce sens mergea. Mai greu era să te  obişnuieşti  cu răsăritul şi apusul Soarelui. Aveai senzaţia că eşti întors pe dos, cu tot cu casă. Se bucurau, în felul lor,  doar cei care aveau apartamentul cu toate camerele spre  vest. Cei care locuiau la case au fost şi ei  afectaţi. Le răsărea soarele din spatele casei...  

Aşa cum spuneau, noi, românii, am fost norocoşi, dintr-un anume punct de vedere. Până lumea s-a obişnuit cu noul mers al Soarelui pe cer, la noi cerul a fost  acoperit cu nori negri şi groşi,  aproape de Pământ, ziua ploua, noaptea ningea. Noi, am intrat în panică, doar atunci când s-au întrerupt toate emisiunile de radio şi televiziune. Nu se mai putea urmări filmul Legendele Palatului,  nu se mai ştia  dacă fetiţa Irina este cu Irinel sau Monica, dacă Oana a rămas cu Tudy sau cu Pepe...
Mulţi dintre români au fost şi sunt  afectaţi psihic de noul mers al Pământului în jurul Soarelui! Dar, recunoaşte cineva? ...
Uf! E greu de trăit în noua eră!...

7 apr. 2011

In masina numarul sase

Este ora trei,  după amiază. Soseşte în staţie maşina numărul şase. Oamenii aleargă spre ea. Uşile se deschid, lumea se buluceşte, se urcă şi prin stânga şi prin dreapta. Reuşesc şi eu,  dar, nici prin faţă nici prin spate. În maşina numărul şase nu găsesc un loc să stau, nici pe stânga nici pe dreapta, nici în faţă nici în spate. Unde e respectul de altădată al celor tineri, şi de pe stânga şi de pe dreapta! Eu dacă aş fi prins un loc pe scaun, fie în faţă fie în spate, fie pe stânga fie pe dreapta, m-aş fi ridicat şi l-aş fi cedat... unei doamne, fie de pe stânga, fie de pe dreapta. Aşa că nu am altceva de făcut decăt  să mă agăţ de bară, şi cu stânga şi cu dreapta. Dar, nici aşa nu stau bine, sunt împins, brutal aş spune, şi din faţă şi din spate, şi din stânga şi din dreapta. Rabd eu ce  rabd, şi când simt că nu mai pot, vine o staţie în care mulţi coboară şi prin faţă şi prin spate. Uşa de la mijloc se blocase! E un pic mai  bine acum, e şi mai mult aer, dar nici prea mult nu-i bine, simt curent de aer rece, şi din stânga şi din dreapta, cineva deschise câte un ochi ochi de geam, şi de pe  stângă din faţă, şi de pe dreapta din spate. Încerc să închid unul... şoferul calcă pe frână, sunt aruncat în faţă...  apoi şpriţează iute, sunt aruncat în spate. 
Renunţ, revin la poziţia de dinainte, acelaşi curent îl simt, şi la stânga şi la dreapta. Cum stau aşa prins de bară, şi cu stânga şi cu dreapta, nici prea în faţă, nici prea în spate,  văd,  pe intervalul dintre scaune, doi care se ţin în braţe, şi cu stânga şi  cu dreapta, stau  faţă în faţă, parcă ar dansa, dar de fapt balansează, când în faţă când în spate , când la stânga când la dreapta. Nu-i pot  vedea, nu-i aud vorbind, mi se pare a se săruta, sau poate că nu,  aş putea să-i văd din  stânga sau din dreapta, dar cum eu nu stau pe scaunul nici din stânga nici din dreapta, nu-mi rămâne decât să aştept până la prima, să cobor,  nu pe uşa de la spate ci  prin faţă, că aşa e regula, urci prin spate şi cobori prin faţă. Uşa de la mijloc a rămas blocată!  Dar, nu mai apuc să cobor... -Biletul la control! 
În maşina şase urcase doi controlori, unul prin faţă, celălalt prin spate... !? 

1 apr. 2011

Inima de dor nu stii

Inima nu doare aşa cum doare capul sau măseaua. Treaba ei e să bată. Dar, nu oricum, ea trebuie să bată ritmic. Aritmia, palpitaţia sunt semne că la inimă este o bubă. Sângele nu trebuie să stagneze în atrii. El trebuie pompat în afară. Dacă atriile tremură, ele nu-şi mai  păstrează puterea de a pompa tot sângele. Există riscul ca o parte din sânge să stagneze, să se formeze mici cheaguri. O asemenea scamă poate  bloca un vas de sânge de pe creier. Aşa îmi explic eu că drumul de la fibrilaţie la atac cerebral nu e lung. Ar trebui să mânâci tot timpul pastile cu rol anticoagulant. E bună şi aspirina, pastila săracului. Dar, şi  vin roşu, dar nu exagerat de mult să nu-ţi sară inima din piept. Să nu o mai lungesc:
Jane Seymour este ambasadoarea campaniei  1 Mission 1 Million  Getting to the Heart of Stroke. La finele campaniei, octombrie 2011, se vor premia cu 10000, 50000, 100000 euro  programele  naţionale de educaţie şi prevenţie care vor aduna cele mai multe voturi.  Dr. Gheorghe-Andrei Dan, Spitalul Colentina,  conduce un proiect ca parte a programului “FACTS”.
 Şi dacă nu vă doare inima votaţi, nu mai mult de trei ori pe zi,  pentru proiectul   Dr.Gheorghe-Andrei Dan!