5 mar. 2008

Gemenii

Impactul societatii de consum asupra resurselor, asupra mediului, prapastia dinte lumea bogata si saraca, raman teme de actualitate, ce se discuta in forumuri, cluburi, in G8, la ONU, in UE si nu numai. Aceste abordari au inceput dupa anii '70 ai secolului trecut, deci nu este nimic nou sub soare. Motorul economiei de piata este si va ramane consumul.

Imi amintesc, dupa prabusirea de catre teroristi a turnurilor gemene in 11.09.2001, G. W. Bush indemna pe concetateni sa iese din casa, sa faca cumparaturi. Nu cred ca a primit reprosuri nici din partea producatorilor , nici a consumatorilor, cum ca ar influenta jocul dintre cerere si oferta.

Cand il vom auzi pe T. Basescu sa ne indemne sa iesim din casa la cumparaturi? Atunci cand vom avea turnuri gemene. Nu avem? Sa le construim! Pana in 2014 cand isi epuizeaza cele doua mandate, este timp. Cum? Nu credeti? Nu terminam turnurile gemene pana in 2014? Mai avem un ragaz de cel putin 4 ani, cand T. Basescu va fi numit premier de presedintele nou ales Traian, pardon Emil Boc. Cum de ce E. Boc? Fiindca este singurul care stie sa se supuna, are aprope un cult fata de T. Basescu, parca ar fi ca doua plante din aceeasi radacina. Da, aveti dreptate, nu-i suficient sa avem turnuri gemene , mai trebuie sa mai intre cineva in ele cu avionul, ca apoi sa apara T. Basescu pe ecran, sa ne indemne sa nu mai stam ascunsi in dulap si sa iesim la cumparaturi , ca altfel se prabuseste economia. Preferati acest scenariu apocaliptic? Ma refer la turnrile gemene, nu la cei doi, crescuti din aceeasi mama pedista. Ziceti ca nici de pe departe nu sunt gemeni? Aici nu aveti dreptate, nu trebuie sa semene ca doua picaturi de apa. Important sa gandeasca la fel , cand sufera cel de la Cluj, sa simta imediat si cel de la Cotroceni, si invers.

Ati vazut ce au patit gemenii, de adevaratelea, ai Poloniei, unul presedinte si celalalt premier ?!
Nu i-a mai suportat nici cei care i-au ales, nici UE, din simplu motiv ca nu se mai stia cine este seful statului si cine-i premier. Era in pericol deviza democratiei cu separarea puterilor in stat.

Pana si Vladimir Putin s-a prins de moda gemenilor dar numai ca relatie si mod de gandire. Putin a dictat si rusii au votat. Nu vi se pare ca Dmitri Medvedev este de departe mai aratos decat Putin ? Poti sa spui ca sunt gemeni ? Nici vorba. Ii va deranja pe rusi ca unul va fi presedinte si celalat premier ? Nu ! Au acceptat miscarea inteligenta a lui Putin, care le va ramane in continuare tatuc, si din postura de premier.
De unde am plecat si unde am ajuns !? Am ajuns la rusi ! Ce avem noi cu ei ? Doar sa ne dea gaze si noi sa-l platim la cel mai mare pret, noi sa le dam Basarabia si ei sa nu ne mai dea inapoi nici tezaurul, pe care l-am lasat doar in pastrare !

Romanii nu au nevoie de turnuri gemene si nici de doua mandate d'ale lui T. Basescu !
Avem noi romanii un apetit pentru consum, de zici ca-l mostenim, il avem inscris in ADN, chiar daca am luat o mica pauza de 50 de ani.

Cei de la firma Nokia, un caz recent, au venit la noi in tara fara sa-i cheme cineva, T. Basescu cu atat mai putin. Pur si simplu i-a chemat motorul economiei de piata, maria sa consumul.
Ei, cei care coduc Nokia, au aflat ca romanii nu si-au potolit foamea de telefoane la purtator, vrea telefon si ala mic, de merge la gradinita, si mamaia care nu aude telefonul fix din casa cand sapa stratul pentru ceapa in gradina, nu mai spun de fitosii care isi schimba mobilul ca pe ciorapi, sau mai repede.

Cam la fel sta si foamea de masini. Orasele sunt pline de ele, se parcheaza pe un rand, pe doua, pe trotuare, pe spatii verzi! Bine ca nu incap in lift ... ca le-ar parca deasupra pe bloc! Intereseaza daca ai sau nu loc de parcare pe fauritorii de masini? Ce sa faca premierul Tariceanu ? Sa-i sune de pe mobil pe cei de la firma Ford: - Asteptati ! Nu incepeti sa dati drumul la productie! Nu avem locuri de parcare!
Pana le construim, trece moda masinilor, vine moda transportului aerian la joasa inaltime. Mai repede ii temperam cu o taxa de mediu. La noi ca la nimeni. Cine are masina noua zice-se ca polueaza mai mult timp, si atunci taxa sa fie mai mare decat cel care are un harb.
Au romanii un apetit de a consuma, au o foame in ei, ca nici prabusirea de catre teroristi a turnurilor gemene, in caz de le-am avea, nu i-ar tempera.

5 comentarii:

  1. Uite cum facem. Voi faceti turnurile, iar eu intru in ele, dar numai sa fie si Base acolo, sa vada shpw-ul in direct :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu m-am gandit la asa scenariu. Ai imaginatie , nu gluma.Asta sa insemne sacrificiu suprem? :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar suprem, sacrificiului, nu i-as spune. Mai degraba, de bun simt :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai, oameni buni (Nicu si Oana), ce v-a apucat? NU vrem turnuri gemene, nu vrem boci gemeni, nu vrem basesti deloc, de nici o culoare. Gata! Ca daca mai continua gemeneala asta, ajungem sigur in Siberia nu la NY!


    P.S. Daca nenea baselu vrea sa faca sacrificiul suprem, sa-l faca acum!

    RăspundețiȘtergere
  5. Oana, sa vina Maria sa ne scoata la timp turnurile gemene din cap ? Se poate ?
    Maria, nu-i de glumit, sa fim cu ochii pe base ca pe butelie , sa nu-si gaseasca un geaman.

    RăspundețiȘtergere