27 dec. 2008

Măsura lu’ Boc

La vremea când peste ţară se aşternuse anevoie neaua, în pieţe şi super-tarabe oamenii  se călcau pe  pe  bombeuri, sarmalele fierbeau în oale de lut la foc domol, copiii işi lipeau năsucurile de geamuri sperând să-l vadă venind pe Moşul cu  sacul de jucării  în spate, în timp ce  renii  încă mai trăgeau  sania, un guvern plecase şi altul i-a luat  locul.
Fuse si se duse Tăriceanu al Doilea, venise şi se instalase Boc Întâi. Plecase  creşterea economică şi se întoarsce austeritatea … cu pantalonii în vine, călare pe un ponei, pe un căluţ, unul pe măsura Întâiului Descălecător.
Prima măsură ce fu luată din şirul de măsuri şi greutăţi, a fost nivelarea lefurilor directocraţilor, aducerea lor la un nivel de bun-simţ. O leafa de un boc îi taman fix 4800 de roni.
Lefurile se vor măsura în bocuri (boc este de gen neutru: un boc, doua bocuri, cum e şi catâr: un catâr două catâruri).
Cu ocaua lu’ Boc se măsoară nivelul salariului. - Ce salariu ai, bre? - Un sfert de boc, coane! - Ce mai înseamnă şi asta bre, că nu pricep?
Va fi greu să comparăm în bocuri lefurile modeste. Boc nu are submultipli. Este şi aşa destul de mic. Are multipli, dar nu prea mulţi. Se vor bate cu lefurile de bocuri doar înalţii demnitari.
Cine va avea mai mult de un boc salariu, acela va fi ministru, prim-ministru, parlamentar, preşedinte. Nimeni dintre dregatori nu-l va avea mai mare decat al preşedintelui. Sa zicem ca leafa acestuia va fi de doua bocuri parale. Cine va avea leafa mai mare decat a preşedintelui, atunci aceasta se va măsura în băse. Un băse parale egal doua bocuri parale. Numai băse are submultipli. Submultiplul lui băse este de bună-seama bocul.
În urma şi altor măsuri din şirul de greutăţi, ce vor fi luate de Boc Întâiul, va trebui să ne măsurăm austeritatea cu … cureaua. Asta nu va fi nici lungă dar nici lată, va fi o curea de bun-simţ.
Se va putea păstra cureaua avută de pe vremea creşterii economice, dar va trebui să-i dăm găuri cu preduceaua. Mai la îndemână ne va fi să dăm găuri curelei ca să putem strânge pantalonii pe talie, decât să croim alţii. În spiritul austerităţii, nu?
Puşca şi cureaua lată va fi şi la anul, de buna-seamă, pe vremea asta şlagăr.
Boc va cânta în duet cu ţara.
Vocea unu, vocea lu’ Boc:
Pe malul apei când mă aflam, cu pietricele aruncam, sub poalele răchiţelei gândeam cum să scot ţara la liman, ce bărbat de stat eram.
Vocea doi, vocea poporului:
Puşca şi cureaua lată, fost-ai lele un premier odat, cutreiera ţara-n lung şi lat, ca s-o scoată din rahat.
O stire de ultima oră: Anul Nou bate la uşă: boc! boc! boc!
Sănătate, bucurii, împliniri, bogăţie, toate  cu măsură mică. La Anul şi La Mulţi Ani, dragilor şi drăguţelor, bloggeri şi bloggeriţe!

12 comentarii:

  1. Tinand cont ca se schimba anul, nu vreau sa zic de ala mic nimic, de pe 3 incolo, cand o sa am mintea odihnita.
    Nicu, sa ai un An Nou plin de bucurii sufletesti si criza usoara!

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti multumesc, Oana! Iti doresc un An Nou plin de bucurii si fericire alaturi de cei dragi!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nicu, sa fii fericit in Anul cel Nou, sa ai succes si sa te bucuri de tot ce iti doresti! Sau, macar in buna parte. Te imbratisez cu multa prietenie, LA MULTI ANI!

    Maria

    RăspundețiȘtergere
  4. Maria, iti doresc un An Nou fericit!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu Boc ori fără el, cu el ori cu alţii,noi să fim sănătoşi şi fericiţi. La mulţi ani cu multe satisfacţii şi împliniri! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Anul Nou ne bate-n geam : boc! boc!
    Sa ne gaseasca sanatosi si voiosi!
    Crina, iti urez un AN NOU FERICIT!

    RăspundețiȘtergere
  7. La mulţi ani, Nicu!
    Să ne facem noi un An Nou bun!
    Ştii ce îmi doresc eu mult-mult? Să nu ne mai ia nea Boc-Boc drept oligofreni. Faza aia cu taxiul m-a dat gata. Ori el este idiot, ori şmecherii au reuşit să deconteze banii daţi pe taxiuri când mergeau să se plimbe pe la magazinele din Paris şi alte alea, după chiloţi. În rest, să-l văd eu pe nea' Boc cum ia el tramvaiul la Oagadougou.

    RăspundețiȘtergere
  8. Un An Nou asa cum iti este sufletul de bun, Isabelle!

    RăspundețiȘtergere
  9. Cella, iti doresc Un An Nou cu lumina si bucurii in suflet!La Multi Ani!

    RăspundețiȘtergere
  10. La multi ani! Numai fericire si bucurii in anul care a inceput :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Sa fii fericita, iti doresc!

    RăspundețiȘtergere