2 mar. 2008

Ciorovaiala primavara

- Exact de azi 1 martie , dar nici mai incolo nici mai incoace, incepe primavara, adica ieri a fost iarna si astazi este primavara.

- E doar calendaristic, bade.

- Adica, chiar de ninge si este ger.

- N-are-a face. Pur si simplu, fila de calendar iti spune ca-i primavara!

- Ai dreptate! Din calendarul agatat in cui, zarzarii in floare imi rad. Dar, mai este o zi din martie cand iarasi ne bucuram ca vine primavara ... este eghinoctiu de primavara. O fi bine !? N-o fi bine!?

- Badie! 1 martie este inceput de luna de primavara, iar cu ziua de 21 incepe primavara astronomica. Este clar ca buna ziua! Si i se spune echinoctiu!!

- Mai nepoate, eu nu stiu de-i astronomica ori astronautica, dar stiu cand trebuie sa fie eghinoctiu, nu-l incurc nici pe-ntuneric cu fratele lui solnitiu, ceva de genul asta.

- Poate ai vrut sa-i zici solstitiu. Ce zici? n-ar fi mai bine sa nu gandesti cu glas tare? Hai sa vorbim despre altceva: pensii mici, mariri de preturi, ceva de ce te doare. Pe matale nu te doare niciunde si nicicum?

- Auzi tinere !? de ce nu da norocul peste mine , sa fiu intrebat, de o fatuca din ale ce umbla cu micropfonu pe strafa, cand incepe primavara astronomica. Eu i-as raspunde mai intai sub forma de intrebare: -Cand ziua ii egala cu noaptea? Si daca ea imi raspunda afirmativ, eu imediat voi face o legatura intre eg si eghinoctiu, voi fac eo pauza, asa ca sa par intelectual, si apoi ii voi zice: -Cum? domnita, oricine stie ca in ziua de eghinoctiu. Ea n-o sa sesizeze ca-i g, fiecare cu urechile lui, unele is mai infundate decat altele. Parca si vad cum ii dispare zambetul ala ..., se uita spre camera ... - de ce tinerii nu stiu sa raspunda asa cum l-ati vazut ca a raspuns acest domn, nu va uitai ca pare a fi de la tara!

- Ca sa ti se intamle aceasta minune, mai trebuie sa te plimbi pe strazi in ziua de 21 martie. Sa spui echinoctiu si nu eghinoctiu, ca te faci de ras , te aude si te vede o tara intreaga!

- Eu sunt ca aia de pe stil vechi, nu renunt la eghinoctiu, in schimb ii respect pe cei care spun corect.

- Nu te supara badie! imi sta pe limba sa-ti zic, nu ai dus scoala pana la capat, asa-i?!

- Fiule, nu ma supar , o spun pe aia dreapta, eu n-a trebuit sa merga la scoala atatia ani cum se intampla azi. Eu nu am mai mers de atunci cand am stiut bine sa citesc , sa scriu, sa fac calcule , sa-mi stiu istoria , capitalele tarilor lumii. Iar daca a trebuit sa aflu ceva, sa nu raman in urma de tat, am cautat in carti, am citit, m-am muncit cu mintea sa inteleg, fara sa ma ajute altcineva. Ai vazut mai inaite cu eghinoctiu, nu are cine sa ma incurce.

- Hai, mosule, exagerezi, ma imbrobodesti. Vrei sa cred ca unul cu patru clase poate sa construiasca avioane, televizoare, masini care mai de care!?

- Aici ar trebui sa ma supar . Am zis eu ca am patru clase ? Apoi eu nu cred, o sa-ti dau si exemple, ca dascalul din scoala primara, gimnaziu, sau colegiu l-a invatat pe Eminescu cum sa scrie poezii, sau pe Ciprian Porumbescu sa compuna tricolorul, sau pe Brancusi sa ciopleasca coloana, sau, de cine sa-ti mai zic, de Titeica ,de Grigorescu, Coanda, de Iorga , de Enescu, si de ala, si de alalat, si de toti romanii care ne-au lustruit fata, ca sa nu ne fie rusine sa iesim in lume.

- Badie, ai inceput sa filosofezi, stii ceva, fara scoala nu poti face nimic in viata.

- Auzi, copile, accepti sa ne intrebam unul pe altul, sa vedem cine mai trebuie sa mai mearga sau nu la scoala?

- Bine badie! Fara ocolisuri... spune cat face integrala de la unu la doi din x de x?!!

- Eu cred ca ai multa scoala de-ai gasit sa-mi pui in fata o asemenea problema! Nu-i bai. Dar nu cred ca asta-i scopul, sa umbli atatia ani prin scoala ca sa rezolvi probleme, doar de dragul de a le rezolva. Nu v-a zis dascalul la ce foloseste aceasta, de-i zici x de x ?

- Da, sigur ca da, ajuta la calcularea ariilor unor suprafete.

- Pai vezi nepoate, acum parca vii de-acasa. Dar nu stiu de ce trebuie sa ne complicam cand orice om care nu a trecut prin scoala ca gasca prin apa, stie sa calculeze aria unui patrat sau dreptunghi.

- In realitate suprafetele , terenurile, nu sunt de forme regulate, si atunci apelam la integrala.

- Sa cred ca daca taranii ar cunoaste integrama de x, nu ar mai fi prilej de galceava, ar calcula exact ariile, nu s-ar mai certa pe holurile tribunalelor sau nu arsta cateva luni dupa gratii?

- Badie ai luat-o pe aratura, ti-am pus o intrebare doar, si astept un raspuns.

- Buun. Deseneaza-mi pe o foaie, suprafata , eu ii calculez aria in hectare, prajini, iar tu nu ai decat sa te joci cu x de x.

- Bine fie un lup mancat de oaie!

- Domnule, nu mai gasesti un dram de respct la tinerii de astazi. Am ajuns anii cand sa fiu de oaie. Eu am fost, sunt si voi fi lup chiar daca imi mai cade pe ici pe colo parul, bine ca-mi mai creste in alta parte, sau ca dintii imi sunt tociti . Auzi! eu sa fiu oaie!

- N-o lua si matale in tragic, era doar o vorba cu talc. Raspunsul era cat se poat de simplu : trei pe doi. Ce sa-i ceri omului daca s-a oprit din mers cu scoala, nu? Ce intrebare ai putea sa-mi pui, badie?

- Bine, nepoate, nu te superi ca-ti spun asa. Vreau sa raman in domeniul astronautic! Nu te intreb cat ii distanta de la Pamant la Luna ... sigur o stii! m-ar interesa sa aflu de ce trebuie calculata distanata cu o asa de mare precizie?

- Cum de ce? oamenii destepti si cu tehnologie avansata vor sa verifice daca cei din antichitate, care nu au avut lasere si alte scule sofisticate, au calculat bine distanta.

- Mi-a placut cum ii lauzi pe oamenii destepti! Persoanele de fata se exclud. Nu ai inteles unde bat cu intrebarea! Pamantul ii neted ca-n palma?

- Nu ? Dar nu vad ce legatura are una cu alta.

- Si atunci nu-i totuna daca laserul omului destept este proptit pe tarmul marii sau pe cel mai inalt varf de pe Pamant? Banuiesc ca daca ai invatat de integrame stii si de cel mai inalt varf al lumii.

- Badie, rogu-te , era vorba doar de o intrebare. Fie, este varful Everest.

- Pe vremea mea i se spunea Ciomolunga, mi-a placut la nebunie, de nu l-am mai uitat. Mi-am adus aminte de varful asta, acum mai incoace, cand cel de-i zice doctorul Ciomu, a retezat lunga balanga tanarului ala. Nu am fost de acord cu parerea unor doamne, " pacat ca este tanar baiatul!" adica un batran nu mai trebuie sa se pise. Ce vremuri traim nepoate! O sa intelegi mai bine cand o sa ajungi la varsta mea. Sa dea Domnul! Sa revenim la oile noastre, pardon, iar am pomenit de oaie. Deci esti de aceiasi parere cu mine ca distanata de la Pamant la Luna este mai mica cu cel mult cat are Ciomolunga?

- Ma lasi badie, esti pus pe ciorovaiala, ai un dar de a rastalmaci lucrurile, care de altfel, sunt bine asezate.

- Ai drepatate, uite ce zi frumoasa ne-a dat Dumnezeu chiar din prima zi de 1 martie. Ieri a fost iarna, astazi este primavara, desi nu inteleg cum vine asta.

- Iar incepi ? Stiu ca este o mare problema pentru matale, dar pastreaz-o , nu-mi mai trebuie. Spune ceva despre oamenii din jur, chiar langa noi pe alei tineri-perechi, sunt multe mame cu bebelusi in carucioare . Nu te bucuri ca sunt din ce in ce mai multi copii, vine generatia noua din urma.

- Ce sa zic?! faptul ca sunt asa multi copii, inseamna ca lumea se f*te bine.

- Imi strici toata inregistrarea cu o asemenea vorba aruncata ca bolovanul in balta.

- Esti de la servicii alea, m-ai inregistrat?

- Sunt reporter la postul de radio Romania Fabuloasa.

- Manca-te-ar raiul sa te manace, de ce nu mi-ai spus de la inceput, sa stiu cu cine am onoarea sa conversez. Se mai poate face ceva , sa reparam prostia?

- Badie, badie! Sterg si inregistrez de acolo, cu generatia noua. Spuneti!

- Da, sunt si eu placut impresionat de avantul demografic din ultimul timp, statul ajuta mamele, le da acolo o suma fixa, tot mai multi tineri se iubesc, se casatoresc, dar degeaba daca nu se f…

- Stop!! Gata! Imi ajunge! Am plecat! De-acuma poti sa vorbesti cum vrei si cu cine vrei, dar nu cu mine, imi ajunge pe ziua de azi!!

- O sa aud ciorovaiala noastra la radio?! Da?! Nu stii?! Manca-te-ar raiul sa te mance!

4 comentarii:

  1. Interesanta conversatia... M-a facut sa ma gandesc ca nu e nimic nou sub soare... ca in scoli se invata atatea lucruri care le ti minte pana la prima evaluare, pentru a le uita imediat ce suna clopotelul...

    RăspundețiȘtergere
  2. Laura,
    Din ceeca ce invatam in scoala sau in afara ramanem doar cu ceea ce ne aducem aminte dupa ce credem ca nu mai stim nimic. Cert este ca primavara ne scoate afara din casa , cu ea devenim mai vorbareti , chiar daca spunem vrute si nevrute.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu consider aceste randuri, a fi un martisor. Un martisor pentru copiii din noi.

    RăspundețiȘtergere
  4. OANA,
    Un martisor, un fir rosu si unul alb, rasuciti de ameteala primaverii. Cred ca am ametit!

    RăspundețiȘtergere