30 ian. 2008

Toţi Trei , Doamne , în aceiaşi zi !

Astăzi creştinătatea prăznuieşte pe Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Ioan Gură de Aur.
Vasile s-a născut în Cezareea Capadociei, intr-o familie evlavioasă(ştim doar că Sfântul Petru a provăduit Evanghelia şi în Antiohia, Pont, Capadocia, Bitinia).
De la tatăl său Vasile, primeşte primele învăţături, apoi s-a instruit cu erudiţii vremii în capitala imperiului Constantinopol, în Atena, unde îl întîlneşte pe Grigore viitorul ierarh.
În anul 355 la vârsta de 25 de ani se întoarce în oraşul natal, primeşte botezul şi intră în monahism.
Călătoreşte în Siria, Palestina, Alexandria, Mesopotamia după care se retrage în Pont unde întemeiază o mânăstire.Aici vine şi prietenul său Grigore, împreună realizează o culegere de texte ascete "Filocalia - iubire de frumos".
Vasile cel Mare a lăsat pentru slujitorii bisericilor şi mânastirilor, Regulile mari pentru viaţa monahală şi Liturghia ce-i poartă numele.
A dorit ca biserica sa fie de ajutor săracilor şi a transpus aceasta în practică prin instituţia de caritate Vasiliada.
Sf. Grigore s-a nascut cam în acelaşi timp cu Sf. Vasile, în Arianz lângă Capadocia.Este numit şi Teologul, susţinând că Vechiul Testament, Noul Testament şi Biserica sunt trepte care te duc la descoperirea adevarului dumnezeiesc.
A fost episcop al bisericii din Costantinopol, unde a prezidat Sinodul II ecumenic din anul 381.
A militat pentru pace în biserici, prin celebrele lui cuvântări.
Ultimii ani ai vieţii i-a petrecut în singurătatea Arianzului, scriind cele mai multe dintre poemele sale ideologice, istorice si despre sine.
Sfântul Ioan Gură de Aur (Hrisostom) s-a născut şi a trait tot în ţinuturile Antiohiei.
Mama Antusa şi profesorul de retorică Libanius au jucat un rol hotărâtor în viaţa sa.
După moartea mamei se retrage în munţi, ducând o viaţă de ascet.
Ca Patriarh al Constantinopolului nu a facut concesii venind în conflict cu casa imperiala.
A trimis misionari în Scithia Minor, în Dobrogea de astăzi.
Talentul oratoric şi predicile sale despre credinţă , conştiinţă , smerenie i-au adăugat numelui "Gură de Aur" ( conştiinţa este judecătorul omului pe pământ, ea nu poate fi biruită prim linguşeli, măguliri sau ameninţări).
Perioada în care Sfinţii Trei Ierarhi au slujit lui Dumnezeu şi oamenilor este cunoscută ca vremea de aur a Bisericii creştine.
Acesta este motivul dar nu ultimul, pentru care îi sărbătorim de două ori în această lună, întâi pe fiecare în parte şi apoi îi prăznuim pe toţi trei în aceiaşi zi.
Mai sunt şi alte motive?

2 comentarii:

  1. Minunat! Pentru Sf. vasile cel Mare am o slabiciune deosebita. Dintr-o vorba de duh, care se pune pe seama lui, am invatat mai mult decat din zece biclioteci.Aceasta vorba este: "M-as mantui, Doamne, dar nu ma lasa gandurle!"

    RăspundețiȘtergere
  2. Fiecare isi stie gandurile si primul judecator al omului ii este constiinta .

    RăspundețiȘtergere