9 Mai, 1877. Prim-ministrul României, Mihail Kogălniceanu, declara în Parlament: "Suntem independenţi. Suntem o naţiune de sine stătătoare". Ce a urmat ştim sau ar trebui să nu uităm. Declaraţia de independenţă faţă de turci a fost consfinţită de fiii poporului român, prin jertfa adusă pe câmpul de luptă de la sud de Dunăre. Astăzi, după 138 de ani, lucrul ce-l mai bun pe care îl putem face e să-i pomenim pe bravii noştri ostaşi care şi-au dat viaţa pentru Independenţa României! Cinste lor, cinste eroilor!
În anii celui de-al doilea deceniu al secolului XXI relaţiile dintre România şi Turcia sunt cordiale, de colaborare pe toate planurile, inclusiv cel militar, in cadrul familiei statelor membre NATO. Un lucru este sigur, că mâinedimineaţă, pe 9 mai, mulţi împătimiţi ai serialului Suleyman Magnificul vor vedea sau revedea un nou episod pe Kanal D.
9 Mai, 1945. Germania fascistă capitula în faţa coaliţiei Naţinilor Unite reprezentate de SUA, Anglia, URSS, Franţa. România nu avea cum să fie la această masă deoarece deşi trecuse de partea Coaliţiei, chiar dacă numai cu 7 luni in urmă, nu scăpase de statutul de ţară beligerantă faţă de ele patru naţiuni. În 9 Mai 1945 militarii români se mai luptau cu nemţii, undeva prin munţii Tatra. România nu putea sa părăsească de jure grupul ţărilor care începuseră războiul alături de Germania: Italia, Ungaria, Bulgaria, Finlanda. De abia în 30 iulie 1946, prin tratatul de la Paris, România ieşea oficial din starea de beligeranţă faţă de SUA, URSS, Anglia şi Franţa. Aşa că mai uşor cu pianul pe scări! Respect Armatei române pentru salvarea fiinţei naţionale! şi un Trăiască 9 Mai, Ziua Victoriei!
9 Mai, 1950. Prin declaraţia sa, ministrul de externe francez, Robert Shuman, propunea un plan de colaborare economică cu Germania, ce avea să fie începutul împăcării dintre cele două state şi totodată piatra de temelia a construcţiei unei Europe unite. Este un proces complex şi de durată. 9 Mai este ZIUA EUROPEI. Trebuie să înţelegem spiritul acestei sărbători pentru a nu mai avea loc războaie pe bătrânul continent, iar pentru asta este imperios necesar ca să să construim o familie unită a statelor europene. Astăzi, Europa se află într-un punct de răscruce. Va trebui să gestioneze conflictul din Ucraina, ca aceasta să nu devină un butoi de pulbere al Eoropei cum fuseseră cândva Balcanii. Cât timp Rusia nu va renunţa la anexarea Crimeii şi împiedicarea aderării Ucrainei la UE prin alimentarea conflictului din estul Ucrainei, nu vom avea o Europă Unita! Aşadar şi prin urmare, Trăiască 9 Mai, Ziua Europei!
P.S. Mihail Gornaciov, ca o mironosiţă, nu vrea să o înţeleagă pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, atunci când ea a refuzat invitaţia de a participa in ziua de 9 Mai la parada militară din capitala Rusiei. Va trebui să apară un alt "gorbaciov" pentru a se înlătura cortina de fier a politicii dusă de actualul lider rus, V. Putin.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu