17 ian. 2015

O pastila pentru durere de cap

Imi pierdusem rabdarea. Doamna din fata mea cerea lamuriri pentru fiecare medicament de pe lista sa si de pe reteta intocmita de catre medicul de familie. Farmacista avea rabdare, Doamna  nici gand sa puna punct discutiei. Pe masura ce timpul trecea coada crestea, se lungea. Cand Doamna ii punea  o intrebare, farmacista destul de amabila scotea prospectul si ii citea, ii spunea cate pastile si la ce interval sa le ia. Si cand intr-un final farmacista ii umple doua pungi cu medicamente si da sa tasteze pretul, Doamna isi aduce aminte ca pentru durere de cap nu i-a prescris nimic medicul de familie. Farmacista nu se grabeste ii explica cate feluri de medicamente are farmacia pentru durere de cap si in final Doamna ii multumeste din toata inima sa pentru pastilele oferite. Este fericita ca a gasit cel mai bun medicament pentru durerea sa de cap. 

 In acest timp patronii firmelor de marketing si expertii medicali, toti platiti de producatorul de medicamente, se intalnesc pentru a descoperi o noua forma de a prezenta o aumita boala. Vanzarile de medicamente la nivel mondial au ajuns la valoarea de 500 de miliarde de dolari, si vanzarile cresc de la an la an. Pentru desfacerea medicamentelor se uzeaza de publicitate de multe ori agresiva. 

Cum vine sezonul rece te imbolnavesti numai auzind si privind cum stranuta donisoara di reclama. Chiar iti este mila de ea cand o vezi cat de racita este. Este si asta una dintre tehnicile de a specula naivitatea oamenilor. Medicul, nu unul oarecare ci unul dintr-un institut de cercetare medicala de renume mondial, iti recomanda cu o politete aleasa ce medicament este bun petru afectiunea x sau y. Cum sa nu-l crezi? Putem dormi linistiti, exista medicamente pentru orice durere. Insa nimeni nu garanteaza ca te si vindeca . Ce ar insemna asta pentru industria farmaceutica? Scaderea cifrei de afaceri. Se stie ca medicamentul amelioreaza boala. 

Numai pentru prostata sunt fel de fel de medicamente. Chiar si pentru simple raceli apar de la an al an alte denumiri de medicamete sau siropuri. Tot ce apare nou este in acelasi timp si miraculos! De unde stie „gurul” pietei de medicamente ca imi trebuie mie viagra? Ma bombardeaza cu e-mail-uri intruna. Se zice ca nu exista barbat impotent ci femeie nepriceputa! Manaca sanatos, fa miscare, nu lasa intelectul sa doarma, bea cu masura si nu vei avea nevoie de pastile nici contra racelii si nici pentru erectie. 

Ce ne facem daca femeia de langa noi sufera de „disfunctie sexuala feminina prin dorinta hipoactiva”? Expertii, numai acestia, spun ca 40% dintre femei sufera de acest simptom. Daca „expertii” spun ei asta si azi si maine si poimane femeile se vor nelinisti, se vor interesa si vor afla ca sunt medicamente pentru treaba asta si fericite vor alerga la farmacie! Cinismul este cand „expertul” scoate din burta procentul mare de femei care sufera chipurile de acest sindrom. 

Industria farmaceutica brat la brat cu expertii in marketing vor dinadins sa ne scada colesterolul. Expertii ne mai spun ca avem colesterol bun si rau. Nu e bine nici daca colesterolul bun are nivelul mic. Fugi la farmacie! Si daca tot te duci sa cumperi pastile pentru scaderea colesterolului cere si o pastila pentru durere de cap! Te doare capul numai cand te gandesti ca ai colesterolul mare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu