9 sept. 2011

Arătură de toamnă

 
Până în ziua meciului s-au spus numai cuvinte de laudă, unele la  superlativ,  despre  noul stadion Arena Naţională ( National Arena pentru snobi). Se transmiteau imagini luate de sus. Se survola cu elicopterul, mai ales seara, ca să se vadă în toată splendoarea lui. Arăta fabulos, feeric, ca în basmele de Ispirescu. Părea că se descoperise o nouă stea  în Calea Lactee. Însă, nicio apreciere despre suprafaţa de joc, despre gazon. Ştie oricine că  jocul de fotbal se desfăşoară pe gazon nu în vestiare, nu în piscină, nici pe terase, nici în sălile de conferinţe.  Au fost câteva semnale negative, dar, ca la noi, ele au fost ignorate. Nu s-a făcut un experiment, anterior meciului oficial. Aunci, în ziua când s-a  permis accesul liber pe Arena Naţională, trebuia să se arunce câteva mingi în teren, şi să-i lase pe amatori să încingă miuţe la cele două porţi. Vorbe de clacă, acum.  Ne-am făcut de gazon în faţa lumii. Ce a urmat?  (Nu s-a  înverzit obrazul niciunuia dintre cei care au decis să se joace un meci oficial, fără a verifica anterior gazonul. Să fi ştiut argentinienii ceea ce ai noştri, de la Federaţie, nu ştiau?)
S-a iscat o mare tevatură pe acest subiect. Când  l-am văzut şi pe Gigi Becali că se oferă să aducă gazon olandez pe banii lui, am simţit cum îmi circulă mai repede sângele prin artere. Adică, nu ai tu bani să plăteşti datoriile pentru a juca pe stadionul din Ghencea, dar ai bani să aduci douăzeci de tiruri cu gazon, şi tocmai de unde? Mă întreb,  după ce el va reveni cu Steaua  pe Ghencea, asta dacă va plăti datoriile, ce o să facă, va lua gazonul cu el?
Aseară blazonul Gigi-gazon a fost fâlfâit pe la multe emisiuni de ştiri.  Numai că această operă de două parale nu l-a convins şi pe reprezentantul forului european, care a doua zi după ce  s-a făcut  arătura de toamnă pe Arena Naţională, şi aterizase la faţa locului.  A făcut ce trebuia să facă Naşul de la Federaţie, a intrat pe teren, a luat o probă de gazon, a plecat să o analizeze, după care a decis că nu se poate juca joia viitoare, pe 15 septembrie, nici dacă punem gazon olandez. Meciul dintre Steaua şi Schalke 04 se va juca  pe stadionul din Cluj.

Epilog

Naşul  se plimbă de unul singur pe platoul Bucegilor, având mâinile băgate până la coate  în buzunare. El încearcă calitatea gazonului scormonindu-l  cu bombeul pantofului. Se gândeşte să propună forului european ca următorul meci  să se joace aici. Numai aşa echipa României va juca la înălţime!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu