3 iul. 2010

Ghinion vine de la Gyani

Cum se spune ghinion sau neşansă într-un dialect al ghanezilor? Până aseară nu ştiam. După drama trăită de ghanezi la miezul nopţii trecute, cuvâtul potrivit ar fi gyani. În gheata lui Gyani a stat şansa istorică a Ghanei de a se califica în semifinala celei mai mari competiţii de fotbal.
Jucătorul de fotbal este actor, într-un fel anume. Stadionul, terenul pe care el joacă seamănă cu arenele de teatru din Grecia antică. Unele partide de fotbal oferă spectatorilor scene comice dar şi dramatice.
În ultimul minut din prelungiri, uruguayanul Suarez a jucat rolul tragico-comic, a respins cu mâna mingea care ar fi depăşit linia porţii şi ar fi făcut fericiţi nu numai pe ghanezi ci şi pe toţi africanii de pe continet.
Uruguay ar fi pierdut calificarea în semifinală după o pauză de 40 de ani, iar el ar fi sfârşit accidentat de un glonte într-un bar din ţara sa. Din condamnat a devenit erou. L-a salvat nefericitul Gyani.
Gyanistul în loc să nimerească plasa porţii, a nimerit bara transversală. Ar trebui desfiinţată acestă bară, cum e la rugby. Ce a fost în inima lui Gyani s-a văzut pe faţa şi din gesturile lui. Ghanezii au ratat o şansă care nu se ştie când se va mai repeta. Au fost aprope de o victorie, şi împotriva cui? Uruguay de două ori a câştigat trofeul, şi a mai jucat o semifinală.
Ghanezii au irosit această şansă istorică cum a irosit şi naţionala noastră la Mondialul din SUA. Ne putem lua de mână cu ghanezii, sunt la număr cât şi noi, 22 de milioane.
Uruguay s-a calificat în urma loviturilor de la 11 m. Această fază a unui meci de fotbal se asemuie cu un poligon de tragere, unde ţinta e tot golul din jurul portarului până la barele porţii, arma e piciorul, glonţul este mingea. Am văzut ghanezi, vopsiţi pe faţă, chemând spiritele în ajutorul trăgătorilor. Geaba.
La Johannesburg pe arena Soccer City vuvuzelele au amuţit, s-a lăsat noaptea peste Ghana, s-au ivit zorii unei noi zile peste Uruguay.

Imagini pe site-ul FIFA:
http://www.fifa.com/worldcup/matches/round=249718/match=300061508/photolist.html

2 comentarii:

  1. Mai rece cu ghanezii, mă bucur că vom avea o finală europeană...

    RăspundețiȘtergere
  2. Batavii, după un tangou argentinian reuşit, se vor lupta diseară în arenă cu taurii lui Del Bosque, şi dacă nu vor fi răpuşi, duminică la cină vor bea sânge de portocale ...

    RăspundețiȘtergere