Oamenii cu aripi de argint, au o zi în calendar, o zi a lor, ei nu o împart decât cu Sfântul biblic zburător în car pe cai de foc, vârtej de vânt, la cer, la Dumnezeu.
Zeii nu au plecat de pe Pământ, Ei sunt printre noi, Ei sunt cei care zbor, sunt pasăre şi cai, sunt puternici, caii de sub Ei mănâcă aer şi aruncă foc, aleargă ca năluca, îi ridică în văzduh în clipe, Ei zboară mai repede ca vântul, se ascund după nori, se rostogolesc, desenează pe cer, albastrul înaltului îi îmbată, uită că sunt muritori, că cei dragi îi aşteaptă jos.
Sunt Zei cînd se ridică în văzduh şi Zei rămân şi dacă nu se mai întorc să ne povestescă cum este acolo mai aproape de Dumnezeu, noi plângându-i, ei sărutând Pământul.
Unul dintre ei este Doru Davidovici, pilot militar de supersonice, pentru care ziua de 20 aprilie 1989 a fost hotarul dintre a fi şi a nu mai fi, dintre lumină şi întuneric, dintre viaţă şi moarte.
A iubit cu nemăsură zborul, a dat suflet pasărei de fier, a trăit iubind frumosul, a trăit iubind şi spaţiul.
Doru Davidovici încerca în "V de la Victorie" gândul ultimelor secunde:
"...au venit frangand lumina in cupole de plexi largate prea tarziu, o zecime de secunda prea tarziu, intotdeauna intai avionul, chiar daca avionul, e clar, nu mai scapa - dar daca totusi? - n-a mai fost nici un totusi. Cum nici de alte dati nu mai era nici un totusi, dar daca de data asta?...Daca numai de data asta, aici erau cifra, sufletul de pilot lupta zadarnic cu o matematica lucida, neiertatoare, a fi sau a nu fi.
Dilema trecea din viata pe hartie, de aici din nou in cabina avionului de dubla comanda, dar ce-a fost acolo, ce a putut fi, convorbirile dintre ei, sau tacerea in spaima prabusirii incremenind aerul intr-un bloc straveziu, ce se intampla in cabina unui avion care se prabuseste?
Ce se prabuseste intai in universul acela pilot-avion care oricum se surpa ireversibil si atat de limpede pentru totdeauna, avionul sau pilotul? Au vorbit intre ei, s-a gandit in acele clipe de cadere haotica, pentru ca altfel sareau. Stiu si ce s-a vorbit, "Nu sari, lasa, auzi, LASAAA-L, NU SARII !!", s-au strigat clipe de viata in cabina avionului prabusit in cercuri frante (...) sarim, LASA-L LA MINE!, ACUM IESE!, n-a mai iesit."
A rămas "mitul Davidovici"!
O jucărie prea mare, azi, pentru ei ...
Si bunicul meu a fost un Ilie, l-am serbat astazi, chiar daca nu mai e.
RăspundețiȘtergereDumnezeu sa-l odihneasca! De la mos Ilie ai mostenit zborul pe deasupra unei lumi de fanatasy?
RăspundețiȘtergerenici nu poţi şti ce surpriză şi ce aducere aminte mi-ai creat ...
RăspundețiȘtergereDoru ... şi caii de la Voroneţ ...
habar n-ai ... dar îţi mulţumesc oricum
Nu trebuie uitati toti cei care si-au depasit conditia de pamantean, traind la propriu intre cer si pamant.Doru Davidovici a fost mai special,nu a fost egoist cu trairile zborului, ni le-a lasat in scrierile sale.
RăspundețiȘtergereNicu, am cunoscut-o in anii '90 pe Agnes Davidovici, sotia lui Doru....
RăspundețiȘtergereAm invatat f multe de la ea, desi ma considera doar o fetita geniala, fara experienta vietii si a credintei. Acum este undeva la o manastire catolica langa Paris, am aflat de la cineva ca s-a calugarit acolo!
Vorbea extraordinar de frumos despre sotul ei....
A gasit o cale sa-i fie mai aproape.
RăspundețiȘtergereDumnezeu sa il odihneasca! A fost un pilot extraordinar de bun, indragostit pe veci de MIG 21.
RăspundețiȘtergereCred ca acum poate imbratisa cerul cu aripile sale proprii de inger...Si cred ca zboara...