4 ian. 2008

Cu sufletul curat !

Care ar fi motivele acestui an , pentru care sa ne pregatim sufleteste ?
Ar fi trei din multe altele : este al doilea an in care stam agatati de UE, este anul cand ne dam intalnire la urne , in mijloc de ianuarie asteptam nasterea lui Eminescu.
Pentru acesta din urma , putem declara ianuarie , luna curateniei morale.
Cum putem sa o facem? Sa ne frecam cu zapada pe corp pana la sange ? Poate asa vom reusi sa ne trezim unii pe altii la realitate.
Nu intamplator a nins peste institutiile statului de drept si peste capitala . Este un examen la inceput de an. A zis Cel de Sus, -“ va dau zapada , curatati-va”. Mai intai ar trebui sa se frece unul pe altul, domnii Basescu si Tariceanu. Daca aveau de gand sa o faca mergeu in aceiasi statiune montana.
Videanu are atata zapada in Bucuresti, de ii ajunge sa se frece cu toti si cu toate. Dar nu-i de gasit in tara.Cei blocati in aeroporturi ar fi vrut sa-i ia la frecat pe patronii de companii de transport pe sus.Si cati ar trebui sa se frece sau ar fi buni de frecat!
Lasand zapada acolo unde a cazut, sa se topeasca, cum ne-am primeni altfel in amintirea nasterii lui Eminescu? Sa aruncam de indata la cos , cartile din carti , fara valoare ,CD-urile cu scheunaturi si baiguieli tribale, picturi si cioplituri denaturate , altele si altele de care nu-l mai putem vedea pe Eminescu .
Pe politicienii traseisti , pe cei ponegritori, canalii, escroci , profitori, incovoiati , ii aruncam la cos? Exista pentru ei gratiere morala ? Cine poate sa le-o acorde ?
Numai daca ajung la Eminescu Domnul , poate sa obtina milostivire.

4 comentarii:

  1. Ce frumos articol, Radu! E minunat cum ai pus tu in ecuatie puritatea eminesciana, cu zapada si cu mizeria politica din amarata asta de tara! Stii ca si Eminescu deplangea mizeria morala a Romaniei din epoca lui. Suntem se pare condamnati la aceasta perpetuare a mizeriei morale si, daca noi nu vom face nimic, tot asa va fi si dupa noi. Hai sa ridicam ruguri in piata publica! Macar metaforic vorbind, desi, iti marturisesc sincer ca se trezeste din cand in cand in mine un fel de Savonarola! Si vad ca si in tine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu numai tu, Maria, esti in asentimentul lui. E cam imposibil sa nu fii in asentiment.

    RăspundețiȘtergere
  3. Marea Doamna Zoe Dumitrescu Busulenga cu vocea ei speciala si pentru Eminescu, s-a retras in liniste la manastire in ultima parte a vietii.
    Nu cunosc pe altii sau pe altele de pe meleagurile noastre .A fost un alt fel de Savonarola, noi nu am inteles-o !Nu facem nimic ,daca ne retragem cu totii la manastire !

    RăspundețiȘtergere
  4. Nicu, am fost atat de emotionata ca te-am si botezat! Iarta-ma, prietene drag!

    Nu vreau sa ne retragem ci sa fim mai incisivi, si sa ii curatam pe cei murdari cu zapada noastra, a cuvantului pur si curat!

    RăspundețiȘtergere