10 mar. 2025

Palatul Parlamentului

    Palatul Parlamentului din București este una dintre cele mai spectaculoase și controversate construcții din lume, cunoscută pentru dimensiunile sale colosale, arhitectura impunătoare și istoria sa fascinantă. Considerat un simbol al grandorii, dar și al exceselor regimului comunist, acest edificiu rămâne una dintre cele mai vizitate atracții turistice din România.

   Date impresionante despre Palatul Parlamentului

1. A doua cea mai mare clădire administrativă din lume

   Palatul Parlamentului este a doua cea mai mare clădire administrativă din lume ca suprafață utilizabilă, fiind depășită doar de clădirea Pentagonului din SUA. Cu o suprafață totală de aproximativ 365.000 de metri pătrați, acesta domină Bucureștiul și este vizibil din numeroase puncte ale orașului.

2. Este cea mai grea și cea mai scumpă clădire administrativă din lume

   Cu o greutate estimată la peste 4 milioane de tone, datorită materialelor folosite (beton, marmură, oțel și cristal), Palatul Parlamentului este cea mai grea clădire din lume. De asemenea, este și una dintre cele mai scumpe clădiri administrative construite vreodată, cu un cost estimat la peste 3 miliarde de euro.

3. A fost începută în anul 1984

   Construcția a fost începută în 1984, ca parte a unui proiect ambițios de reorganizare a capitalei. Planul său era de a avea o clădire monumentală care să simbolizeze puterea și să găzduiască toate instituțiile importante ale statului.

4. 700 de arhitecți și 100.000 de muncitori au lucrat la construcție

   La ridicarea Palatului Parlamentului au lucrat peste 700 de arhitecți, coordonați de Anca Petrescu, o tânără arhitectă de doar 28 de ani la acea vreme. De asemenea, peste 100.000 de muncitori, inclusiv soldați, au fost implicați în construcția clădirii, iar munca s-a desfășurat zi și noapte timp de mai bine de 5 ani.

5. Materialele folosite sunt exclusiv din România

   Toate materialele utilizate pentru construcția Palatului Parlamentului sunt de proveniență românească:

 • 1 milion de metri cubi de marmură adusă din carierele din Transilvania

 • 3.500 de tone de cristal pentru candelabrele impresionante

 • 200.000 de metri pătrați de covoare țesute manual

 • 900.000 de metri cubi de lemn din stejar, cireș și nuc

 • 2.800 de candelabre din cristal, cel mai mare având peste 7 tone

6. Dispune de buncăre secrete și tuneluri subterane

   Sub clădire există kilometri întregi de tuneluri, unele dintre ele fiind gândite ca rute de evacuare în caz de pericole. De asemenea, se spune că în subsolul palatului există un buncăr antiatomic, prevăzut cu sisteme de comunicație sofisticate.

7. Are peste 1.100 de camere

   Palatul Parlamentului are 12 etaje la suprafață și 8 etaje subterane (unele nefinalizate), găzduind un total de peste 1.100 de camere. Acestea includ săli de conferințe, birouri, galerii impresionante și chiar apartamente luxoase.

8. Sala Unirii are unul dintre cele mai mari covoare din lume

   Una dintre cele mai impresionante încăperi ale palatului este Sala Unirii, care adăpostește un covor de 1.000 de metri pătrați. Acest covor uriaș a fost țesut manual și este atât de mare încât a trebuit să fie lucrat direct în încăpere, deoarece nu putea fi transportat.

9. Cea mai mare sală – Sala Mihai Viteazul

   Sala Mihai Viteazul este cea mai mare sală din Palatul Parlamentului, având o suprafață de 2.200 de metri pătrați și un tavan la o înălțime de 20 de metri. Aceasta este folosită pentru evenimente oficiale și internaționale.

10. Sistemul de încălzire nu a fost finalizat niciodată

   Deși palatul a fost gândit să aibă un sistem de încălzire centralizat, acesta nu a fost finalizat complet, ceea ce face ca în anumite perioade ale anului clădirea să fie extrem de rece.

11. Palatul Parlamentului se scufundă în fiecare an

   Datorită greutății sale impresionante, clădirea se scufundă în solul moale al Bucureștiului cu aproximativ 6 mm pe an. Acest fenomen este monitorizat constant de experți.

12. A fost construit pe ruinele unui cartier istoric

   Pentru a face loc palatului, a fost demolat un cartier întreg, Uranus, distrugând mii de case, biserici și monumente istorice. Se estimează că peste 40.000 de oameni au fost forțați să-și părăsească locuințele.

13. Se poate vizita și este una dintre cele mai populare atracții din România

   Palatul Parlamentului poate fi vizitat prin tururi ghidate, atrăgând anual sute de mii de turiști din întreaga lume.

14. Clădirea este folosită pentru evenimente internaționale

   De-a lungul anilor, Palatul Parlamentului a găzduit numeroase evenimente internaționale de anvergură, inclusiv summit-uri NATO, conferințe ONU și alte reuniuni de rang înalt.

15. Dimensiunea impresionantă o face vizibilă din spațiu

   Datorită suprafeței sale uriașe și a materialelor reflectorizante folosite, Palatul Parlamentului poate fi observat din satelit, fiind una dintre cele mai mari construcții vizibile de pe orbită.


   Palatul Parlamentului rămâne una dintre cele mai impresionante construcții din lume, simbolizând atât măreția arhitecturii românești, cât și excesele din acea perioadă. Fie că este admirat pentru grandoarea sa sau criticat pentru costurile sale uriașe, acest edificiu continuă să fascineze și să atragă turiști din toate colțurile lumii.

Sursa: Facebook 

5 mar. 2025

Un punct de vedere a unui general român

Generalul Mircea Chelaru face un expozeu privind războiul actual dintre  Rusia și Ucraina cu trimiteri la istorie, ca apoi să atragă atenția oamenilor politici de la noi și de aiurea  că  niciodată Rusia nu poate fi învinsă. Are și nu are dreptate ar spune un cârcotaș. 


General Mircea Chelaru: 

“Voi, ăștia care trăiți cu impresia că învingerea Ucrainei va însemna că ne trezim cu rușii la ușă! Am o veste foarte proastă pentru voi!

Rușii au fost întotdeauna la ușa noastră! Am trăit cu ei în coaste și vom trăi cu ei în coaste cât timp vom mai exista ca țară!

Voi, ăștia care visați ca Ucraina să câștige războiul și rușii să se retragă cu coada între picioare și să își ceară scuze!

Voi ați terminat vreo școală ,,pe bune"?! Ați făcut istorie?! Rușii nu s-au retras cu adevărat niciodată, de nicăieri! Când a fost vreodată Rusia judecată, când a plătit Rusia daune cuiva?! Când vreodată Rusia a fost pusă în genunchi?! Când?!

Nu și-au cerut scuze niciodată pentru ce au facut! Dimpotrivă, au primit și despăgubiri pentru nenorocirile pe care le-au lăsat în urmă pe unde au fost!

Pe ruși nu îi injuri, nu îi calci în picioare și după aia beți împreună, vă pupați la primărie, dansați, vă faceți frați de cruce și rămâneți prieteni pe vecie! 

Cu rușii trebuie să fii atent. Să păstrezi relații de bună vecinătate.

Nu spune nimeni să îi pupăm în fund. Ci că trebuie să avem o politică deșteaptă și relații diplomatice cordiale! 

Să arătăm că îi respectăm și că merităm să fim respectați. Relații cordiale, mă, istericilor!

Că războiul se termină, dar Rusia rămâne lângă noi! Ce, nu v-a mai vândut Vestul rușilor?! Pactul Ribbentrop-Molotov vă spune ceva?! Expresia "sferă de influență" nu vă pare cunoscută, tolomacilor?!

Credeți că s-ar da înapoi să ne facă cadou rușilor acum dacă ar avea vreun avantaj promis și garantat de Kremlin din asta?! Rusia nu a jucat bambilici niciodată în istorie! Asta am făcut-o noi! Noi ne-am furat și ne furăm singuri căciulile!

Pe planeta noastră Rusia este, totuși, o superputere. Și o superputere nucleară, cu resurse naturale pentru care Vestul ar da nu doar o mână și un picior să se înfrupte, ci ar sacrifica țări întregi. Cum face acum cu Ucraina.

Visul cu înfrângerea Rusiei este foarte, foarte frumos, dar în prezent este o utopie - ca să nu spun că e pura demagogie politică occidentală, care vă aruncă praf în ochi! Cât timp Putin trăiește, va fi tătucul lor.

Lăsați naibii gogorițele și truismele sforăitoare și priviți realitatea în față: nu există șanse ca Rusia să fie îngenunchiată decât prin declanșarea unui al treilea război mondial și sacrificarea întregii planete pentru un rezultat incert. 

Pentru că un al treilea razboi mondial va fi un război cu arme neconvenționale, cu arme chimice, biologice, nucleare. Și cum Putin e dement, cum spuneți voi, nu se va sfii să le folosească. Iar răspunsurile NATO vor fi în oglindă.

Chiar și așa, nu e sigur că va exista o Rusie înfrântă Mai bine vă gândiți foarte bine ce faceți cu politicienii țării asteia și cât îi mai lăsați să își bată joc de noi!

Mai bine îi întrebati pe guvernanți, parlamentari și președinte ce poziție ar trebui să aibă România în contextul actual. Pentru că războiul se va încheia la un moment dat și rușii vor rămâne ca un cui în talpa noastră, că așa au fost mereu.

Și să vă gândiți și la care ar trebui să fie poziția noastră în fața unei posibile alianțe a Rusiei cu China. Și amintiți-le tuturor demagogilor și visatorilor ca NATO nu va veni să ne apere pe noi dacă va avea ținte mai importante de apărat! Și va avea! 

Între apărarea peninsulei Alaska și a României, ce credeți că va apăra NATO?! Spuneți-le idioților noștri de politicieni că BRICS se poate transforma oricând și într-o alianță militară pe față! Și România va fi așa cum a fost cu adevărat mereu: pe cont propriu!

Pentru că indiferent de alianțele semnate, mereu am fost SINGURI!

Nimeni nu ne-a susținut interesele pentru că așa era corect! Totul a avut și are un preț! 

Un preț extrem de greu pentru națiunea română care acum doarme în papuci și care a lasat și lasă toți hoții, lingăii, corupții, incompetenții, scârnăviile, trădătorii de neam și de țară să o conducă!"

28 feb. 2025

A fost odată...

 Mi-a plăcut cum poeta Diana Sava Daranuța povestește întâmplările din anii copilăriei. De ce? Fiindcă mă regăsesc și ca mine poate se regăsesc mulți alții care au copilărit la țară. 


COPILĂRIA

În rochiță de mătase cu buline colorate,

Alergam prin troscot verde, pe cărările crăpate.

Şi eram mai mult desculță, nu-mi păsa de n-am sandale,

Când stârneam pe drumuri colbul și căței din mahalale.


Cautam „colacul babei” pe sub gard și prin ogradă

Și rupeam susanu-n două, ca să-l îndulcesc în grabă...

Da, smulgeam din toți copacii fructe verzi şi poame acre,

Le-adunam pe toate-n poală... erau mare bunătate!


Scotoceam pe mal de râpă, căutam comori ascunse

Și crezându-mă o zână, ascundeam la sân broscuțe...

Nu scăpa de mângâiere nici pisică și nici câine,

I-aduceam pe toți acasă și-i hrăneam pe-ascuns cu pâine...


La bunica în gradină m-ascundeam prin păpușoi,

Rătăcindu-mă, adesea, nu găseam drumu-napoi.

Împleteam cosițe multe din mătăsuri de știuleți

Și-mi făceam păpuși frumoase, să mă laud la băieți...


De copacul cel de șorcov îmi plăcea să mă apropii, 

Dar aveam un fel de frică, să nu dau de „calul popii”...

Fructele erau gustoase, rămâneau mereu pe dinți,

Mă uitam cu „ochi-n patru” să nu dau peste omizi…


Și eram așa de mândră cu cireșe la urechi,

Împleteam din flori coroane, fluturând din sfoare vechi!

Și când mă ruga bunica, îmi părea ceva normal

Să alerg cu căldărușa… după balegă de cal…


Mai furam căpșuni mustoase câteodată… la vecini,

Că erau un pic mai coapte și mai bune la străini…

M-avântam să trec și gardul, curajoasă, prin urzici

Și mă întorceam „sătulă” de căpșune și... bășici...


Uneori aveam în grijă puișorii de găină,

Dar luându-mă cu joaca îi scăpam și prin grădină.

Și când mama mânioasă mă striga cu-atâta zor,

I-aduceam din scai buchete și credeam că-s dalbe flori…


Doamne, buni erau vărzarii cei cu vișină aleasă,

Ne-ntreceam la ploi de sâmburi cu amicii după casă.

Aveam urme de plăcinte de la gură la urechi,

Şi purtam o pălărie dintr-o frunză de curechi…


Dar în rest eram cuminte, ajungeam în vârf de nuc,

Să cobor îmi era teamă, însă nu și să mă urc…

Cu umbrela și cu perna mă găsea maica spre seară,

Când, pitită pe sub tufe, îmi făceam căsuțe-n vară…


Mă-ntreceam ades cu vântul, când să șuier mă-nvățam

Și din sâmburi de caise șuieracuri meșteream…

Îmi făceam tartine-alese din pâinică cu zăhar

Și-așteptam să vină cioara să-i aduc un dinte-n dar…


Răscoleam prin poiețică, prin cuibare, după ouă

Și-mi sărea în cap cocoșul cu picioarele-amândouă!

Nu eram fricoasă fată, doar puţin, poate oleacă…

Și-alergam în râu de lacrimi la bunica, sa mă scoată!


Am cântat și la chitară din vioara lui bunicu’…

Și i-am pieptănat arcușul, să văd unde-i scârțăitul?!

Spuneam numai adevărul cu ochi negri de cărbuni

Și-ascundeam cu palma ceafa, unde-i „groapa cu minciuni”.


Număram pe boltă stele, ce dorințele veghează

Când amurgul cel de basme licuricii luminează.

Chiriecii erau sfetnici, ce cântau sub clar de lună

Și mă trimiteau acasă cu un marș de noapte bună…


Și treceam ca eroina pragul casei părintești

Unde mama, supărată, îmi da pilde din povești…

Și pe fonul de mustrare, ca o muzica curată,

Eu făceam bulbuci din spumă în ligheanul cel cu apă…


Azi, mi-aduc aminte gustul răsăritului de vară

Și mărarul din plăcinte și pelinul cel de țără… 

A plecat copilăria… Și, zâmbind, s-a dus departe

În rochiță de mătase, cu buline colorate…


                Diana Sava Daranuța