26 iul. 2021

Marea izbândă de la... Arcul de Triumf

 Un articol de pe site-ul politica-dezastrului.ro

Praful deșertului peste deșărtăciunea discursului

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, nu este o excepție, în fapt este definiția individului care simte că-i scapă situația de sub control și speră că un gard vopsit acoperă putregaiul din interior. Încercarea disperată de  cosmetizare a propriei imagini maculează momente simbolice și vulnerabilizează imaginea unei Armate total dezamăgită de cel care a fost, cândva, în fruntea ei. Un general, propulsat în carieră prin mijloace oculte, trecut prin Irak și Afganistan, dar „legendat” cu documentare mincinoase și bătălii inexistente, sfârșește lamentabil în malaxorul politicii. O ieșire din scenă demnă de un politruc, un ofițer care a folosit haina militară exclusiv în interes personal și care, dacă și-ar fi început cariera la începutul anilor ’80, în mod cert ar fi fost secretar de partid. De altfel, Ciucă nu amintește niciodată cum a devenit membru al Partidului Comunist sau aplecarea lui către doctrina socialistă, din perioada în care PSD-ul îi netezea cariera militară. Memoria și recunoștința ariviștilor politici este foarte scurtă, dar întreaga carieră a generalului Ciucă se datorează PSD. Într-un singur an, 2014, cu Ponta prim ministru și Dușa la Apărare, „legenda de la Nasiriah” a ocupat, succesiv, funcțiile de  şef al Statului Major al Forţelor Terestre, locţiitor și apoi şef al Statului Major General.

Experiența muncii de partid din perioada antedecembristă se dovedește utilă astăzi. Generalul, ajuns ministru, s-a ancorat politic, iar paradele și interviurile-simulacru sunt prilej de apariții în mass media și ocazii cu care încearcă să-și spele obrazul. Din păcate pentru el, Ionică Ciucă nu înțelege perioada diferită pe care o traversăm. De exemplu, accesul la informații  este incomparabil superior și determinant în formarea opiniei publice, un element fundamental diferit față de perioada în care se iniția tânărul Ciucă în tainele muncii de partid. 

Am avut „săptămâna Ciucă la TV”. Începută duminică la emisiunea ProPatria (transformată în „Ciucă laudatio”) a continuat cu apariții la diferite televiziuni și, iarăși, la TVR. Exprimarea greoaie cu multe întreruperi și impotența construirii unui discurs care să transmită un mesaj coerent, coroborate cu lipsa proprietății termenilor și confuzii ale unor noțiuni de bază, fac din prezența media a lui Ciucă sursă de supliciu pentru moderatori. Aparițiile sale la emisiuni televizate sunt adevărate provocări intelectuale pentru cei care au inconștiența să le urmărească. „Dacă nu ești cuminte vei urmări 30 de minute o emisiune cu Nicușor vorbind despre armată”, ar fi un moment terifiant pentru preșcolari. „I-am spus o sintagmă: ținută”, „slot de timp” sau „proces a la long” sunt exemple din exprimarea unui ministru care se simte stingher vorbind limba română sau, în absența unui vocabular generos, o mixează cu „pulberea” de engleză pe care reclamă că o cunoaște.  Nu răspunde niciodată întrebărilor concrete despre înzestrare, obosește după 15 minute de dezbatere și se refugiază în reprize de hăhăială pentru a-și ascunde limitele. Nimic despre corvete și alte escadrile F16, nimic despre elicoptere sau despre cum achizițiile noastre sunt toate orientate către industria americană.  

Cadou pentru clanul de la putere: o paradă militară

Am fost, zilele trecute, martorii unei parade militare inutile. Una anunțată arogant pe pagina de FB a MApN. „V-ați săturat să mergeți iarna la Arcul de Triumf pentru a-i vedea pe militari defilând? Ei bine, aveți ocazia de a-i admira și vara!” „Ei bine”... asta era problema poporului nostru, scuipat zilnic de către politicieni! Românii erau „sătui” să tot asiste la defilarea militarilor iarna, așa că a venit Ciucă și a pus de o defilare și vara. E OK! Noi toți ne cam „săturasem” să sărbătorească americanii și francezii în iulie, de ce n-am face și noi asta? Adevărul este că suntem singura țară dintre cele 65 participante, în diferite perioade, la efortul coaliției în Afganistan, care a organizat o parada militară după încheierea misiunii.

Continuare: aici 

https://politica-dezastrului.ro/articol/generalul-svejk-si-batalia-de-la-arcul-de-triumf-1148

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu