Iohannis, gafă din tupeu… chiar de Ziua Armatei!
Întrebarea e firească – oare ce rezultă de aici? Răspunsul, din păcate, pare la fel de simplu: un militar de carieră precum generalul Nicolae Ciucă s-a implicat în combinațiile politice ale președintelui.
Este evident că ideea numirii generalului Nicolae Ciucă nu i-a aparținut lui Ludovic Orban, ci lui Klaus Iohannis. De fapt, Orban probabil că a avut foarte puține de spus în fața baronilor PNL și a prea puternicului președinte de facto al așa zișilor liberali.
De fapt, Nicolae Ciucă nu e folosit prima dată de Iohannis într-un joc politic; ne amintim de meciul din instanțe și de la Curtea Constituțională pentru prelungirea mandatului din fruntea Statului Major General.
De ce a dorit Iohannis să-l mențină pe Ciucă? Doar propunerea guvernului PSD era generalul Dumitru Scarlat, cel care ne reprezintă la NATO și UE!
Dar, întrebarea e de ce a dorit generalul Nicolae Ciucă această prelungire, mai ales că mandatul său era nu doar la final, dar și unul din care ieșea cu lauri? Avea nevoie de scandalul cu implicații politico-financiare?…
Dacă ne uităm însă cu atenție, vedem câteva controverse… pe bani mulți, pe ”linia de front” reprezentată de Guvern (PSD) pe de-o parte, Iohannis și Ciucă de cealaltă parte! Cel puțin aparent…
Este vorba de achiziția celebrelor corvete militare – dar și de un episod uitat. Celebra achiziție a rachetelor Patriot, cea mai mare cheltuială în scop militar.
Astfel, pe 20 aprilie 2017, generalul Ciucă îl surprindea pe premierul de atunci, Sorin Grindeanu, dar și pe ministrul Apărării, cu un anunț ferm – Romania are în plan achiziţionarea de rachete Patriot. O achiziție directă, fără licitație – dar pentru care trebuiau negociate multe condiții și proceduri. Ori, Ciucă anunța că, gata, România achiziționează!
Era vorba de 4 miliarde – bani pentru decidea doar Guvernul, ministrul MApN, dar NU șeful SMG, oricât de medaliat era el de către americani. Ceea ce a spus și Sorin Grindeanu a doua zi, chiar în ședința de Guvern:
”Nu-mi doresc – şi am şi cerut să se facă o inventariere – ca altcineva decât cei care sunt titularii pe posturi să discute despre lucruri care ţin de alte ministere. Nu vreau să aflu despre investiţii la Ministerul Apărării decât din declaraţii ale ministrului Apărării. Suntem clari?!”, a declara Grindeanu, o aluzie clară la declarația lui Ciucă.
Și Liviu Dragnea a reacționat imediat – ”Ce nu mi-a plăcut a fost declaraţia şefului Statului Major care a anunţat deja că va achiziţiona rachete Patriot”.
”Păi, au finalizat procedurile? Nu e bine să aştepte derularea procedurilor, totuşi?”, a întrebat corect Liviu Dragnea. ”E şeful Statului Major şi mă aştept la foarte multă rigoare. Poate şi ministrul Apărării se gândeşte la asta tot timpul acolo, prin minister. Mai puţine declaraţii şi mai multă acţiune cred că este mai bine”.
Pe scurt, acesta a fost un caz grav, fără dubii, doar era vorba de o achiziție strategică și de o sumă colosală! Cu toate astea, s-a trecut ușor cu vederea – ba mai mult, Iohannis a declanșat războiul prelungirii mandatului generalului Ciucă!
Întrebarea e firească – oare ce rezultă de aici? Răspunsul, din păcate, pare la fel de simplu: un militar de carieră precum generalul Nicolae Ciucă s-a implicat în combinațiile politice ale președintelui.
Pentru că… Iohannis este primul președinte clar politic, nicidecum apolitic – încălcând astfel grav constituția, chiar dacă inconștiența. moliciunea și lașitatea clasei politice nu sancționează asta!
Ori, acestui președinte i s-a alăturat generalul Ciucă – iar azi, de ziua Armatei, când este încă șeful Armatei… este și pe o listă politică a unui Guvern politic. O gafă pe care, din respect pentru Armată și pentru cariera generalului Ciucă o voi atribui doar președintelui Iohannis. Tupeului nemăsurat al acestuia!
”Această decizie reprezintă un pas înapoi în privința angajamentelor euro-atlantice asumate de România cu privire la controlul civil asupra forțelor armate – niciodată, de un sfert de secol încoace, la conducerea politică a armatei nu s-a mai numit un cadru activ”, a declarat corect Călin Popescu Tăriceanu. Și nu e singurul care a spus asta.
Cu alte cuvinte, clasa politică și mass media sancționează propunerea generalului Ciucă drept o greșeală – și o pată pe ziua Armatei, 2019.
Nu am nimic împotriva prezenței unui militar de excepție – cum este generalul Ciucă – în fruntea MApN. Dimpotrivă. Exemplul marilor puteri, SUA și Rusia este bine de urmat. Dar modul în care se dorește a se face asta acum, la noi – cu acceptul eminentului militar! – înseamnă cu totul altceva: politizarea armatei!
Pentru că asta dovedesc atât propunerea tupeistă, cât și acceptul generalului – armata a fost politizată!
Știți când s-a mai întâmplat asta? Pe vremea politrucilor (ce coincidență cu autocaracterizarea lui Iohannis!), dar și în perioada interbelică. Atunci când, fără apariția patriotic apolitică a generalului Ion Antonescu, armata ar fi fost implicată în netrebniciile clasei politice, cu rezultatele cunoscute – pierderea teritoriilor românești fără a se riposta un glonț!
Deci, un apel adresat generalului Nicolae Ciucă – respectați-vă statutul și numele, nu participați, mai ales de Ziua Armatei, la macularea prin jocuri politice a acestei instituții fundamentale a națiunii! Mă refer la Armată, nu doar la Constituție.
Dragoș Dumitriu este jurnalist și realizator TV, fost deputat naționalist și conservator în Parlamentul României, promotor al analizei sistemice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu