Era pe la vremea prânzului. El, târîe-brâu, nu seceră din lanul de grâu mai mult de trei ori trei snopi de paie.
Brigadierul, şef peste întinse lanuri, vine pe lângă tarla legănându-se în gabrioleta sa.
Târâie–brâu se gândeşte cum să se ridice de pe miriştea pe care de ceva vreme se tolănise.
Brigadierul struneşte calul, gabrioleta se opreşte lângă fântână, calul pune botul în ulucul cu apă, brigadierul cum se dă jos se duce glonţ la secerător, mai mult îi cârâie decât îi vorbeşte, el, târâie-brâu, mai mult mârâind decât vorbind apucă în silă trei fire de pălămidă, le răsuceşte şi legă cu ele, fedeleş, un snop de grâu.
Un câine, scăpat din lanţ, se târâise pe mirişte până în dreptul fântânii cu cumpănă, şi, acum, dintr-o baltă de lângă uluc, lingăveşte apa clocită pentru ca setea să şi-o potolească. Brigadierul, suduindu-l, îl apucă de-un picior şi-l târâie pe mirişte, câinele mârâie, brigadierul mârâie mai abitir, câinele-olog tace primul, paiele de sub el fâşie cât timp omul rău îl târîie. Este leagat cu-un lanţ de un ţăruş, în spatele colibei. Nu departe, o cotarlă, legată cu lanţul de trunchiul unui copac uscat, se fâţâie la câinele-olog, ca o neruşinată aflată-n călduri.
Târâie-brâu cârâie ceva brigadierului, nu legat de soarta câinelui, îi cere să-i dea voie să meargă la colibă să mânânce de-amiază.Nu mai aşteaptă răspunsul, el, târâie-brâu, pleacă, legânându-se ca raţa spre râu, la coliba din crengi şi paie. Cămaşa, scoasă din pantaloni, vântul, stârnit de-aiurea, i-o fâlfâie. Până ce târâie-brâu ajunge la colibă, cămaşa i se zvântă.
Se aşează în buza colibei,... scoate un oftat ca şuierul aerului dintr-un balon înţepat... reuşeşte-ntr-un târziu să scoat-un boţ de mămăligă cu brânză iute de oaie,... dar, nu apucă să-l mânce creştineşte, nu mai apucă nici să-şi facă o cruce, un fâlfâit din aer îi opreşte mâna din drumul ei anevoios pentru a încheia crucea, un hultan din înaltul cerului se repede ca un aeroplan în picaj, şi din zbor razant îi suflă boţul de mămăligă de sub nas.
Brigadierul, cocoţat între timp pe capra gabrioletei, fiind gata să plece, văzând acţiunea piraterească a hultanului, dă drumul unei cavalcade de râs... se îneacă, nu mai are aer, se prăvale de pe capră şi s-nfige cu capul direct în singurul snop de grâu ce cu puţin timp înainte târâie-brâu îl legase.
Târâie-brâu se uita pe cer după hultanul ce zbura cu boţul de mămăligă ţinut între ghiare ca pe-un pui de găină, şi nu observă că brigaderul era cu capul în snopul de grâu şi cu picioarele în aer.
El, târâie-brâu, când într-un târziu îl vede pe brigadier cu capul vârât în paie, între timp picioarele îi căzuse pe mirişte, crezând că vrea să se odihnească de-amiază, scoate din desagă o sticlă cu lapte, o bea gâlgâind, şi supărat că în acea zi nu-şi scosese de-o pâine, se lasă încetişor pe spate, şi adorame de-ndată, pe jumătate afară, pe jumătate-n coliba din paie şi crengi de mesteacăn.
Dintr-un nor negru apărut ca din senin, un fulger se iţeşte, apoi un tunet răbufneşte de se cutremură tarlaua. Picuri mari se desprind şi cad lovind pământul uscat ca pe o darabană, târâie-brâu împins de un arc nevăzut, se ridică, ca un apucat, cu crengile şi paiele colibei în cap.
Gabrioleta goală, trasă de calul speriat ca de bombe, sare ca o nebună peste miriştea cu paiele nestrânse. În urma ei aleargă cu mâinile ridicate spre cer brigadierul buimac, trezit de bubuitul fulgerului slobozit de un nor negru ce apăruse ca din senin.
Nu departe, în afara urgiei adusă de norul pribeag, sub un soare dogoritor, o mare iubitoare a penelului, aşezată într-un fotoliu împletit din paie de rogoz, ca o regină egipteană - un bogat păr auriu ascuns sub o pălărie, cu boruri mari, împletită din paie, cu un ten ciocolatiu, cu ochii verzi, cu un zâmbet discret pe buzele senzuale, pe gâtul ca de lebădă cu un şirag de mărgele de culoarea smaraldului, cu poalele rochiei, rochie ţesută din fire de borangic, ridicate mai sus de rotunzii genunchi, cu tălpile picioarelor pe un covor din paie de grâu- întindea vopseluri de ulei pe o pânză prinsă pe un şevalet din lemn de tei, dând viaţă unui tablou ce s-ar putea întitula: târie-brâu la secerat de grâu!
taci tu ce taci
RăspundețiȘtergereda' şi când zici...
mă laşi cu gura căscată!
m-am ruşinat de toate şi mi-am rupt în bucăţi vre-o două caiete "neâncepute"
mă,de ce taci aşa mult?:)
CELLA
Chiar dacă sunt "neîcepute" îmi pare tare rău, nu asta ţi-am dorit. :)
RăspundețiȘtergerePe cât de puţin vorbesc ar trebui să fac mai mult. Nici una nici alta.
Omule, LA MULTI ANI pe 2010 si sa-ti fie condeiul cel putin la fel de inspirat ca penita fina si aurie a anului trecut!
RăspundețiȘtergereCe dor mi s-a facut de lanurile coapte de grau, tivite pe margini cu maci sangerii!
O zi plina cu iz artistic si cu valuri de prospetime!
Important rămâne demersul artistic...
RăspundețiȘtergerePescarusul argintiu:
RăspundețiȘtergereCe-ţi doresc eu ţie, ce-mi doreşti tu mie! :)
Vania:
RăspundețiȘtergere... slovele să cânte!
Pentru că simţeam nevoia să vă răsplătesc pentru frumoasele creaţii cu care delectaţi mulţimea de oameni de pe BLOG, vă ofer un premiu nesemnificativ de Scriitor Superior , dar care pentru mine a însemnat foarte mult . Vă aştept la mine pe profil să vi-l ridicaţi .
RăspundețiȘtergereO zi minunată !
Mulţumesc mult, Anna! Vin să-l văd!
RăspundețiȘtergere