22 sept. 2009

De când îi Luna cu Pământul (1)



Văd Luna ca pe o broşă de sidef prinsă de cămaşa de noapte a cerului.

Văd Luna ca o damă de moravuri uşoare căci nu mi se arată toată deîndată.
Dar cine mai asistă noapte de nopate la spectacolul ei de striptis, să vadă cum se dezveleşte, în acorduri de muzică celestă ?
Pe unii poate îi mai fascinează, îi mai incită sau îi mai aţâţă.

Ea nu mă mai miră. Mă sperie muţenia, răceala ei. Nu mă încălzeşte nici lumina ei, deşi am auzit că unii sau unele fac plajă la lumina rece a Lunii, pe acordurile Sonatei Moonlight de Beethoven. Se suferă şi de inlunaţie nu numai de insolaţie.

Sunt impresionat de altceva, de mariajul Pământului cu Luna.
Ea este Luna, Zâna zorilor. El este Pământul, Făt-frumos pe cal albastru.
Conveţuiesc pe acest plai cosmic, colţ de rai, de când e lumea sau dinaintea ei. Este o dragoste mai aparte. Nu sufocantă, una platonocă. Exsită o depărtare care dă senzaţia că El şi Ea au un grad mare de mişcare, de lejeritate, de libertate. O depărtare care îi menţine atraşi. El nu poate trăi fără Ea. Este ceva fenomenal. Când Luna se dezveleşte toată ca o damă de moravuri uşoare, Pământul simte mângâierea cu mai multă intensitate. Sunt zilele, nopţile lor de drăgălăşenie .



Apele Lui se umflă de plăcerea Ei, sămânţele puse în pământul Lui germinează . Apoi când Ea îşi pune pe ea dresul, pe ochi vălul, apele Lui se retrag, eliberate de atracţia Ei. Şi se repetă aceste scene de amor cosmic, fără să-i tulbure cineva. Oamenii se nasc şi mor. El şi Ea sunt nemuritori. Oamenii acestei lumi sunt copiii mariajului lor. A fost o vreme când El trăia singur în această parte de cosmos. Când şi cum a căzut Ea - Luna - în braţele Lui- Pământu ? Cu ce a atras-o El pe Ea ? Ce a găsit El la Ea ? În afară că-i misterioasă, este urâţică , dar cu un suflet frumos. Are o faţă arsă de soare, cu urme de pojar sau de vărsat de vânt cosmic.



Multe a pătimit în timpul călătoriei din satul celui mai îndepărtat colţ al cerului. Sau o fi având o frumuseţe interioară, pe care numai Pământul o cunoşte, şi nu vrea să ne spună şi nouă. E clar ca Luna , că Pământul a ademenit-o cu frumuseţea lui sălbatică, aşa cum îi stă bine unui bărbat. Şi Marte se întreabă :
- Ce-o fi găsit Pământul de s-a luat cu sluta de Lună? Nu i-a plăcut de Venus?
Da, se pare că Marte ştie ceva. Cândva Pământul şi Venus s-au iubit cu foc, fără să se ferească de acele stele bârfitoare ale cerului. Iubirea pătimaşă, înfocată, se stinge repede, nu are trăinicie. Sau o fi numai bârfe de-ale fandositului şi îngâmfatului de Marte. De! el e primul copil al împăratului Soare.

Nu, nu cred că El, Pământul a ademenit-o pe sluta de Lună? Sau poate Luna a plecat de acasă, de undeva dintr-un sat cosmic, în căutarea iubitului ei celest. Să fie El, Pământul ceea ce Ea, Luna visa cu ochii deschişi privind necuprinderea ? Să fi fost El, visul Ei ? Sau poate a fost adusă cu forţa, să fie la casa ei, să nu rămână fată bătrână la ea în satul uitat de Cel ceresc.
A fost un mariaj din interes. Cineva deasupra lor au hotărât să se ia pe vecie. Cine a fost peţitoarea ? Numai cineva care cunoştea Pământul, de când a fost copil.

15 comentarii:

  1. Fermecatoare plasmuire planetara, felicitari!
    Nu stiu care este adevarul adevarat pana la urma si care este pricina luarii Lunii cu Pamantul, dar sigur marturie le-a stat Luceafarul si o ploaie de stele cazatoare :)

    RăspundețiȘtergere
  2. @pescarusul argintiu,

    La nunta lor o fi jucat Luceafarul trei zile si trei nopti pamantene, une stele mai emotive au lesinat altele au explodat de invidie, fara sa patrunda taina logodnei.

    RăspundețiȘtergere
  3. nici ieri şi, se vede treaba, nici azi nu pot zice ceva...
    de ce oi fi bîntuind p-aici ca o stafie oloagă?
    cred că-i lună plină degeaba...
    am mai zis, nunţile mă deprimă
    n-ai să te superi că tac?

    RăspundețiȘtergere
  4. Dacă luna-i ca o damă de moravuri uşoare, este posibil să se legalizeze...

    RăspundețiȘtergere
  5. Vania,

    Dacă nu va cădea guvernul Boc, se va bucura şi Luna ... se va legaliza şi fapta de a te afişa goală sub cerul nopţii ... şi dezincriminarea somnambulilor.

    RăspundețiȘtergere
  6. ies vîrcolacii în curînd...
    mai păzesc mult stupul ăla?

    RăspundețiȘtergere
  7. CELLA,
    Da, uitasem! Daruieste-l unuia care stie sa-l treaca peste iarna ce va sa vina. :D

    RăspundețiȘtergere
  8. ai vrea tu :p
    poate nişte viespi

    RăspundețiȘtergere
  9. Mariajul Lunii cu Pamantul e unul cu nabadai si crize de personalitate, tradus printre pamanteni cu iesiri absurde la rampa, din perspectiva guvernarii popoarelor...
    Dar cand va fi Luna plina, cum s-ar exprima un Polo-Boc?

    RăspundețiȘtergere
  10. CELLA,
    Cine nu are o viespe la casa lui?
    Cine are o viespe buna este fericit cine are una rea este filosof.

    @Pescarus
    Luni, marele Muc s-a comportat ca un somnambul, fiind hipnotizat de Licurici. Astazi, maine va fi luna plina!

    RăspundețiȘtergere
  11. Bun gasit! :)

    Napoleon spunea candva ca "Toate realizarile si toate avutiile de pe pamant isi au originea intr-o idee sau intr-un vis."

    Pe Luna o fi la fel, or functiona aceleasi reguli?

    Poate ne va sopti cate ceva continuarea povestii de uniune a celor doi protagonisti?

    RăspundețiȘtergere
  12. Oana,
    Ma bucur ca spui asa.Sunt doar cateva seminte pe ogorul fanteziei.

    @Pescarus
    Bine ca el nu a avut ideea sa cucereasca si Luna.
    Astept si eu continuarea. Va sosi cu Luna noua.

    RăspundețiȘtergere