29 dec. 2023
De ce punem foi de dafin în mâncare?
26 dec. 2023
La masa de Crăciun
Ne place nu ne place. acesta-i obiceiul din străbuni, la masa din Ziua de Craciun nu trebuie să lipsească sarmale, cârnați, caltaboși, tobă, chișcă fripturi, toate numai din carne de porc.
Excepție la "porcării" este de departe cozonacul! Ce bunăciune! Dacă nu e cozonac nu este Crăciun!
Mai este o excepție de la carnea de porc, e julfa. Ce este julfa? Este un tort din turte și cremă din semințe de cânepă. Asta da, bunăciune. Se mai numește și scutecele pruncului Iisus. Este singurul fel de mâncare ce ne amintește de postul de dinaintea Nașterii Domnului, se mănâncă în Ajun, după ce trece Preotul cu icoana!
Cireașa de pe tort, adica a Crăciunul, este colinda:
Iată vin colindători, florile dalbe, noaptea pe la cântători, florile dalbe.
Și ei vin mereu, mereu, florile dalbe, Și-L aduc pe Dumnezeu. florile dalbe!