Tarnița-Lăpuștești nu a fost concepută pentru compensarea fotovoltaicelor ci pentru preluarea energiei în exces, pe timp de noapte când consumul este redus, de la termocentralele care nu puteau fi oprite, căci repornirea costa mai mult decât economia datorată opririi. În sistemul energetic național au fost două capacități pentru echilibrarea consumului, de fapt pentru limitarea transferului în rețea a electronilor care produc efect caloric prin încălzirea cablurilor de transport și pierderi prin câmp electric, cunoscutul ca efect "Corona". Dacă observați liniile de înaltă tensiune ( în special cele de 400 KV) uneori apar grupuri de patru stâlpi, nu de trei, loc în care fazele se rotesc cu efect de reducere a vectorilor de câmp electric radiant. Teoria e mai complexă și are că fundament ecuațiile de transport de energie pe linii lungi. Prin reechilibrarea sistemului, sarcinile electrice se transferă din centrul sistemului spre periferie, uneori cu gradient ridicat al transferului, producând în principal pierderi mari prin cele două fenomene. Cel caloric poate fi atenuat prin realizarea cablurilor de transport din trei-patru toroane unite prin bare ( se observă tot la liniile de înaltă tensiune), mărind suprafața de transfer a sarcinilor electrice, căci acestea se deplasează pe suprafața conductorilor și nu prin miezul acestora. Au fost construite două centrale de echilibrare, una în centrul țării, Mintia, pe cărbune. Alta, tot în centru, pe gaz, la Borzești, cu roluri bine stabilite. Prima putere mare disponibila pe mai multe rețele radiale (distanțe optime de transfer de energie), cea de a doua pornea la avarii sau dezechilibre, căci fiind pe gaz, în câteva ore intra în parametri. S-a constatat că noaptea sunt pierderi mari și s-a proiectat aceasta centrala de pompaj care noaptea recuperează o bună parte din energia electrică care se pierde în special prin efect caloric și efect Corona. Pompa de apă în lacul de la altitudine, ziua producând energie cu generatoare hidro prin cădere.
Ungaria nu face nicio scofală în sistemul lor energetic. Centrala este necesară sistemului energetic din Romania. Între România și Ungaria sunt vreo trei puncte de interconectare iar transferurile de energie nu sunt în măsură să fie echilibrate căci Ungaria nu este un producător în exces.
E o afacere pe care au pus ochii multe companii și grupuri de interese, mai ales că SEN și Romania este sub presiune căci fostul ministru Popescu a desființat Mintia producând un dezechilibru real și constant, greu de stabilizat.
Afacerea merită.
(Ing. Constantin Oprea)