27 dec. 2013

O NOAPTE CU TREI DOAMNE


N-am  prins un bilet pentru a petrece  Revelionul in hotelul Burj Al Arab. Ma vedeam un singuratic in noaptea dintre ani. Solutia salvatoare poarta numele TVR1. 
" Andreea Marin, Ramona Bădescu şi Iuliana Tudor îşi unesc forţele pentru un Revelion al eleganţei, bunului gust şi bunei dispoziţii, pe 31 decembrie, de la ora 20.30." (Trei Doamne si un revelion )
Uau! Trei doamne! Voi petrece noaptea de revelion cu trei doamne. Si ce doamne! Cum e una nu-i cealalta, desi la prima vedere toate afiseaza eleganta. Dupa ce voi incerca sa-i arat doamnei  Andreea Marin cum inteleg eu sa pretuiesc viata, si daca nu voi reusi, am rezerve, imi pare o femeie distanta,  o voi astepta pe Ramona Badescu. Este o femeie ce-ti da impresia ca rade din orice, si tocmai asta imi place la ea, este femeia care are pe vino-ncoace. Dar, o femeie cat de lipicioasa ar fi tot gasesti un motiv sa de dezlipesti de ea. Trecerea in Noul An as vrea sa o petrec cu Iuliana Tudor.  Este o femeie naturala, senzitiva, vibranta, inimoasa, ce mai!,  traieste cu intensitate. In fine, sa nu dezvalui toate secretele mele. Numai la gandul ca voi petrece Revelionul cu Trei Doamne simt ca-mi pierd busola. Asta este o mare provocare pentru mine. O, Doamne, sper sa rezist pana la ziua cu cele trei doamne! 


15 dec. 2013

Actorul nu iese la pensie

Radu BELIGAN (n, 14 dec. 1918) a implinit venerabila varsta de 95 de ani. Se lauda cu performanta demna de cartea recordurilor de cel mai longeviv actor.  Chiar de ziua sa de nastere, sambata 14 decembrie 2013 a jucat pe scena Teatrului Metropolis in premiera "Lectia de viloncel!" 

A debutat in anul 1938!   Pe site-ul ro.wikipedia.org/wiki/radu_Beligan gasim in detaliu rolurile jucate pe scena multor teatre din tara, cel mai mult a jucat pe scena Teatrului National din Bucuresti, filmele in care a jucat,  piesele de teatru pentru radio si televiziune, distictiile obtinute de-a lungul vietii - in anul 2004 a fost ales membru de onoare al Academiei Romane! 

Sa traiti maestre,  sa ne bucurati cu prezenta de exceptie pe scena teatrului! La multi ani!

Blog:  radubeligan.ro

8 dec. 2013

Intr-un Decembrie plecat-a poetul

Nicolae Labiş   nu a poposit prea mult timp  pe pământ, el s-a topit ca un fulg de nea prins  în palma caldă a muzei.

Fulg

Desfrunzit şi prea bătrîn,
Tremura de frig gorunul.
Au căzut şi-ntîii fulgi
Şi l-am prins din zbor pe unul.

Migălos lucrată-n fir,
Floarea mică şi rotundă
S-a topit si a murit –
O minune de-o secundă.

M-am întors înduioşat
Să scriu trista ei poveste;
Despre-un fulg care-a venit
Timpuriu şi nu mai este.

- Pentru ce n-ai mai rămas
În înaltul bolţii tale,
De-ai venit atît de pur
Spre noroaiele din vale?

Care vînt neliniştit,
Răsucindu-te cu ură,
Ţi-a mînat către pămînt
Prea gingaşa ta făptură?

Şi de vreme ce sosişi,
Pentru ce-ai dat morţii vamă?
Nu puteai să fii de-argint,
Ori de sticlă, ori de scamă?

Dar în vreme ce scriam
Intrebarea mea nebună,
N-am vazut cum lînga geam
Ninge-ntruna şi întruna.

Iar cînd ochii mi-am-nălţat,
Am văzut cum prin ninsoare
Valea-ntreaga lumina
Minunat scăpărătoare.

1 dec. 2013

Matei şi Victor

Printre căciuli şi  fesuri întrezăresc chipurile  rigide ale militarilor care trec în pas candenţat,  în ritmul tobei şi acordurilor muzicii de fanfară.  Mai sus, dincolo de drum, peste căciuli şi fesuri, printre nouraşii aburilor aerului rece respirat de militari, văd tribuna oficială. Câteva demnităţi locale, bărbaţi îmbrăcaţi gros, cu obrajii mari şi roşii, cu mânuşi în mâini şi căciuli de blănuri scumpe, primesc onorul militarilor. 
 "Pardon!" "Faceţi loc, faceţi loc, feriţi-vă un pic!" "Pardon!" "Scuzaţi, nu v-am văzut" "Lăsaţi-l dom-le să treacă, faceţi-i loc, ce Dumnezeu!" "Este în cărucior, săracul. O,Doamne!"  "Ai văzut câte decoraţii are?" "O fi fost in Afganistan?" "Aşa de tânăr e! N-are cum să fie veteran de război."  "Îl ajută nevastă-sa" "Nu, este  maică-sa, o cunosc. Sărut-mâna doamnă! Poftiţi! Salut Matei. Ce faci bătrâne?" "Am întârziat! Am fost invitat la tribună!" "Treceţi mai în faţă, haideţi!" "E târziu, mamă. Rămânem aici!" "Voia să-şi vadă colegii cum defilează. Matei, îi vezi?" "Au trecut camarazii mei. L-am zărit pe Victor! O să-i dau un telefon!"