27 mar. 2013

Meci amical

O seară plină de fotbal în Europa, cu partide din preliminariile pentru calificarea la mondialul brazlian, 2014 FIFA World Cup!

Franta - Spania  0-1, Muntenegru-Anglia 1-1; Danemarca- Bulgaria 1-1; Irlanda de Nord- Israel 0-2; Serbia- Scoţia 2-0; Ucraina - Moldova 2-1; Republica Irlanda- Austria 2-2; Azerbaijan-Portugalia 0-2; Malta- Italia 0-2; Turcia-Ungaria 1-1; Germania- Kazakhstan 0-4; Polonia-San Marino 0-5; Olanda-România 0-4.

Toate au fost meciuri oficiale,  mai putin  meciul României  cu Olanda.  Antrenorul Piţurcă a avut o bună ocazie de a testa viitorul lot de unsprezece pentru meciul decisiv cu Ungaria, care se va juca casă pe Arena Naţională- o bijuterie de stadion (că aş-i la noi când ai stadion nu ai...butoi). A fost o neînţelegere, antrenorul batavilor spunea că este meci oficial, Piţurcă nu şi nu, că pe el nu-l interesează scorul, el se luptă pentru locul doi în grupă. La bătălia asta ce se va da pentru locul doi vine tare din urmă Turcia, îi mai trebuie un meci câştigat si e la egalitate de puncte cu  România. Hai, să fim serioşi, Mondilaul din Brazilia nu-i  pentru noi, adică pentru Piţurcă şi jucătorii din meciul de aseară cu olandezii. Ce să facem acolo? Numai aşa, ca să ne facem şi de râsul Lumii, că nu-i de ajuns că am ajuns de râsul Europei.
P.S.
Cred că lui Piţurcă îi mai trebuie un meci oficial, nu e lămurit de prestaţia unora ca  Stancu şi Grozav.
Nea Piţi, lasă-ne!

26 mar. 2013

Vagabondeala

Ieri au fost iobagi pe feuda lui Zeus, şi le-a plăcut starea asta, da, le-a plăcuuut! Azi, când Zeus e în cădere liberă de pe vârful Olimp (oriunde şi oricum  el va ateriza, el tot îşi va sparge capul!), iobagii de ieri  îşi  fac bagajele şi fug  în tabăra celor care l-au înfruntat pe Zeus. Vagabondu' tot vagabond rămâne, chiar de-ar trece şi pe sub furcile caudine.

Ce a ajuns  pedeleul în zilele astea?   Coada buldogului ? O  moleculă iradiată? Dacă o fi  coada buldogului, pagubă în ciuperci! Însă dacă e o moleculă iradiată, nu e bine, apar electroni vagabonzi, şi unde se duc ăştia? Asta e problema! Cine îi atrage? Atomul care îi atrage va avea sarcină negativă!!! E bine? Nu e bine!


18 mar. 2013

Hai, vino!



Hai, vino,  tu,  primăvară!
Vai, tu, primăvară, de-ai şti de când te-aştept! De ce mă amăgeşti că vii, de ce mă ţii  pe jăratec, ca pe un fachir ? Ţi-ai luat avânt cu seva din pământ ţâjnind, şi te-ai oprit intempestiv, gemând ca o vacă în arenă mugind.
Greu te încălzeşti, tu, primăvară!
Te aştept desculţ, ca să  te alerg, iară, prin crângurile înverzite,
pe dealurile cu livezi în floare, dealuri crescute din câmpii ca nişte mameloane, tu, primăvară!
De-ai şti,  tu primăvară, cât de mult eu te doresc!
Fată, mi-e dor de clorofila ta din frunza de urzică, de parfumul tău, senzual, din floarea albă de cireş,
de gustul tău acrişor din frunza de măcriş, tu primăvară!
Tu primăvară, de-ai şti cât de mult te-aştept!
Fă-te,  iarăşi, frumoasă ca o mireasă, tu primăvară!

5 mar. 2013

Tema pentru acasa



Scriitorul basarabean, Nicolae DABIJA,  a avut o sclipire  de geniu, atunci când a înobilat cu acest titlu filele povestirii. Profesorul Miahi Ulmu predă ultima lecţie de literatură elevilor din ultimul an de liceu -Iubirea în poezia eminesciană. Cu soldaţii sovietici de santinelă la uşă, scrie pe tablă tema: "A fi om în viaţă e o artă sau un destin?", îşi ia rămas bun de la elevi, îndură calvarul gulagului siberian- Zarianca, închisoare în închisoare-, găseşte puterea să evadeze în braţele, inima şi sufletul curat la Mariei Răzeşu- O dragoste în infern, cum o numea Th. Codreanu-, se întoarce  în Poiana Basarabiei, reia lecţia de acolo unde a fost brutal întreruptă în 28 iunie 1940, iată doar câteva trepte ale golgotei intelectualului basarabean.

Romanul este un eveniment cu totul remarcabil în beletristica românească. Este o strigare apolinică şi divină la ceruri, o istorie a tragicei noastre izgoniri din grădina Domnului asasinat. (Anatol CODRU, academician) 

"Tema pentru acasa" se poate număra printre cele mai sesizante şi fascinante creaţii ale literaturii de dragoste! (Mihai Sultana VICOL)

Prin acest strălucit debut de romancier, Nicolae Dabija se dovedeşte a fi un scriitor total şi un model uman.  Traducerea acestei cărţi în limbi de circulaţie internaţională i-ar aduce după opinia noastră, în apropierea unui bine meritat Premiu Nobel, ceea ce ar fi o mândrie naţională şi o dovadă că literatura română nu vine cu firimituri la masa marilor literaturi ale lumii. ( Tudor NEDELCEA)

Am citit cartea în format electronic,  o găsiţi aici!

Pe blogul ei, Răileanu Mariana ia un  interviu  poetului Nicolae Dabija!