25 oct. 2011

O zi, Rege

Astăzi la ora 10 dimineaţa, Furtună la palat...,  film serial ce  a fost amânat de către TVR1 pentru a transmite în direct, de la Palatul Parlamentului, discursul Regelui Mihai I cu prilejul aniversării venerabilei sale vârste. La mulţi ani! i-am transmis  şi eu, privindu-l pe sticlă,  din sufragerie- parlamentul  familiei.(Ce-i drept eram doar eu de data aceasta; ceilalţi au găsit diverse motive să lipsească: la slujbă, la piaţă,  în curte la joacă).
În discursul său, de-o manieră  regală, M.S. Regele Mihai I s- a distanţat de  oamenii politici ai momentului, fie ei de la  putere, fie din opoziţie. Pe toţi i-a băgat  în aceeaşi oală. (Expresia îmi aparţine).

Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agăţarea de putere şi bunul plac nu au ce căuta în instituţiile româneşti ale parlamentului anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989.
(Cel ce se crede mai presus de toţi şi de toate, spunea,  ieri de cu seară : -...un mesaj care să spună, ce?)

Cele mai importante lucruri de dobândit după libertate şi democraţie sunt şi demnitatea. Democraţia trebuie să îmbogăţească arta cârmuirii, nu să o sărăcească.
(Cel ce se crede mai presus de toţi şi de toate, spunea, ieri de cu seară: -un mesaj care să spună, ce?)

România are nevoie de infrastructură. Agricultura nu este un domeniu al trecutului istoric, ci al viitorului. Şcoala este şi va fi o piatră de temelie a societăţii.
(Cel ce se crede mai presus de toţi şi de toate, spunea, ieri de cu seară: -un mesaj care să spună, ce?)

România, ca şi toate ţările din Europa, are nevoie de cârmuitori respectaţi şi pricepuţi. Nu trebuie niciodată uitaţi românii şi pământurile româneşti care ne-au fost luate, ca urmare a împărţirilor Europei în sfere de influenţă. Este dreptul lor să decidă dacă vor să trăiască în ţara noastră sau dacă vor să rămână separaţi.
(Cel ce se crede mai presus de toţi şi de toate, spunea, ieri de cu seară: -un mesaj care să spună, ce?)

Nu văd România de astăzi ca pe o moşternire de la părinţi ci ca pe o ţară luată cu împrumut de la copiii noştri.
(Cel ce se crede mai presus de toţi şi de toate, spunea, ieri de cu seară: -un mesaj care să spună, ce?)

Ca şi la începutul discursului, şi la sfârşitul lui, cei prezenţi în sală au aplaudat frenetic, minute în şir. Ca să vezi  ce poate să facă din ei un discurs, de zece minute, al regelui.
Astăzi România a dat un măgar pentru un regat. 

5 comentarii:

  1. "Oamenii care populează la un moment dat un teritoriu se numesc popor atunci când au conştiinţa generaţiilor dispărute şi a celor viitoare. Un popor există în timp, nu doar în spaţiu, altfel nu e decât o gloată mai mare"
    O VIAŢĂ, REGE

    RăspundețiȘtergere
  2. O zi cât o viaţă, o filă din cartea de istorie a neamului...
    E linişte, aerul e rece. A căzut bruma prin livezi, pe ogoare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Într-adevăr, discursul REGELUI a avut o ținută REGALĂ !
    Regret că nu am văzut în sala și așa goală a Parlamentului , măcar câțiva VETERANI ce-au luptat sub Înalta Comandă a Regelui MIHAI I , în al Doilea Război Mondial , mai ales că era și ZIUA ARMATEI !!!
    Weekend plăcut prietene !
    Alioșa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Biserica, Armata stau bine în sondaje... Cei ce le conduc au lipsit de la întâlnirea cu Regele... Mulţumesc pentru vizită! Sfârşit de săptâmână plăcut!

    RăspundețiȘtergere
  5. România are nevoie de infrastructură. Agricultura nu este un domeniu al trecutului istoric, ci al viitorului. Şcoala este şi va fi o piatră de temelie a societăţii.

    RăspundețiȘtergere