30 dec. 2007

E timpul de poveste

Anul 2007 este pe terminate , pot sa-i numar orele ramase.
Ce mai pot face in timpul ce a mai ramas?
Sa fac ce nu am facut ?
Dar ce trebuia sa fac in 2007 si nu am facut ?
Multe din cele propuse le-am pierdut pe drum cu timpul !
Mult legat de suflet am pierdut , poate ca venise timpul !
Am facut multe din cele ce nu mi-am propus si astea mi-au mancat tot timpul !
Am facut ce prin gand nu-mi trecea la inceput de an si de acest fapt sunt mai multumit .
Am intrat intr-o alta lume , o lume artificiala sau virtuala ,crezand ca este mai buna, dar nu este , dar nici mai rea decat aceasta reala.
Eu o vad ca un teren de antrenament alaturea de terenul real, unde se joaca adevarata noastra viata .
Intr-un fel ma si sperie perspectiva data de virtual de a ne juca prea mult din aceasta viata .
Eu voi juca aici doar in pauza de pe terenul real .
Nu mai am timp din acest an nici macar de poveste si ies din virtual si intru pe arena unde se va juca Noul An de la care astept o lume mai buna !
Le urez celor care se joaca cu mine , sanatate, bunatate sufleteasca , impliniri si tot ce cred ei ca le este mai bine !

27 dec. 2007

A venit la mine mama

Cand noaptea este cea mai lunga , zapada se aseaza greu pe sat, pune in desaga vin , cozonac , pleaca dis de dimineata sa prinda trenul spre departatul oras .A lasat singura casa , cainele scancind in lant, lumanari aprinse in tintirim, a plecat ca de Craciun sa fie cu unul din al ei copil. O zi intreaga a mers pe tren , nimica n-a mancat , asteptand Nasterea lui Iisus. Cand seara incepu colindatori si usa se deschise , mama aparu in prag si ce mare bucurie ne cuprinse! De pom si de cadouri nu ne-a mai pasat , casa era plina de Craciun , doar venise mama!
O zi ca asta pe an e de ajuns sa vina la noi mama, sa ne reamintim obiceiurile ce le uitaram stand la oras , colindand cu ea pana-n zorii Nasterii Domnului.

23 dec. 2007

Sunt Mos Craciun pentru toti !

Pentru copiii care au de toate , pentru cei lasati in orfelinate , pentru cei carora mamele sunt la munca in strainatate , pentru cei care sunt grav bolnavi, pentru copiii care nu-si respecta parintii , pentru parlamentari si prostituate, pentru oamenii mari de-s buni sau de-s golani , pentru cei lipsiti de libertate , pentru cei harnici si cuminti, pentru cei ce nu au o perna sub capatai , pentru mamele ce-si pierd copiii ,pentru ... , sunt Mos Craciun .
Ajuta-ma Doamne sa le duc de toate: jucarii si banane, mere si masini de lux , carucioare , bastoane si paine, cozonac , icre de pastruga si vin , caciuli de oaie, caltabosi si bomboane , lapte , usturoi , sarmale si cizmulite, podoabe de aur si prezervative , varza murata , vata pe bat , portocale si vibratoare , masinute teleghidate si ... ajuta-ma Doamne sa ajung pe la toti , sa le urez sanatate si sa le spun Craciun e Fericit !

21 dec. 2007

Privesc şi ascult , fluierând , plângând

Prin cablu sau prin eter năvălesc în camera mea imagini şi sunete , se afişează pe sticlă si vibrează aerul .Aseară imaginile jucau cum un roi de albine, nu se lipeau de retină , fiind croite după acelaşi calapod ca şi cele de anul trecut din preajama Crăciunului , pâna când apare prezidentul Voronin , fost general al fostei armate sovietice (n-am verificat, dar i se potriveşte), stând la birou şi alăturea o imagine cu stema republicii de dincolo de râu despicată. Aud vocea de departe a reporterului despre intenţia marelui om vremelnic pe tron, de a îndrepta cât mai grabnic cu putinţă simbolurile ce însoţesc stema şi drapelul , ce au marele păcat că sunt asemenea cu cele ale României , apoi comemorarea a şase sute şi câţiva zeci de ani de viaţă a Moldovei (din mintea lui), căreia îi lipsesc câteva judeţe .
Stând privind şi auzind m-am trezit fluierând , dar nu a pagubă sau strident cum îi pe stadioane , la început molcom , nu stiam nici eu ce este , apoi mai tărişor şi tărăgănat în ritm de doină , de jele.
Gândurile minţii îmi aleargă prin istorie.
Când a început şi când se va termina calvarul basarabenilor, bucovinenilor, românilor?
După ani grei de gubernie ţaristă , o pauză de bucurie şi oblojire a rănilor , o jumătate de veac de republică sovietică şi iarăşi o pauză dar mai mică de bucurie şi căutare a neamului prin taigaua siberiană , un urmaş al muscalilor aciuat in zonă , ne spune că calvarul nu s-a terminat.(nu-mi scuz cacofonia)
Când fluieram asemeni unei balade , gândurile mi-au fugit la Ciprian Porumbescu zămislit din suferinţele neamului bucovinean adunate într-un veac de stăpanire străină pentru a cânta amarul şi dorul de libertate cu strune de vioară, fluieratul s-a stins şi am început a plânge , nu zgomotos , ci în surdină .
Nu pot să fluier şi să plâng deodată.

19 dec. 2007

Scutecele pruncului Iisus

- Femeie ,îi necaz mare, ăştia care au luat fabrica mă dau afară de la muncă ca pe un cârnaţ expirat.
- Tulai Doamne!Bai mare ca ăsta nu-i .Apăi tocmai amu în preajma marii sărbători creştineşti.
- Nu mai pot ei de Craciunul meu !M-au intervevat, cum se zice ,dacă ştiu să fac şi altceva. Le-am zis-o , daţi-mi coasă şi arcer şi 25 de prăjini de iarbă de-o fi , le barberesc într-o zi de vară de moare vita de foame în urma mea.
- Ma Ghiţă , tu chiar te-ai bolunzit, Doamne iarta-mă !Trebuia să le îndrugi ceva portar , magaziner, ceva legat de fabrica ta.
- Auzi tu Floare ,doar mă ştii, decât draivăr pe un stivuitor în depozit stând în cur toată ziua , mai bine acasă la ţară unde-i atâta treabă rămasă de când s-au prăpădit ăi bătrâni, fie iertaţi .
-Omule , poate era mai bine să nu fi plecat atunci imediat după nuntă. Vine ca mâine marea sărbătoare creştinească şi ce punem pe masă ? La ţară cât de nevoiaş ai fi, de Ignat ai măcar un porc de-njunghiat.
-Da bine zici. Amu îmi trecu prin faţa ochilor cum pregătea mama pentru Crăciun, aşa cum ştia de la mama ei, julfă sau scutecele lui Iisus ,de zici că nu-i alte cele mai bun .
- Iarăşi începi !Nu este Crăciun lăsat de la Ăl de sus, să nu-mi pomeneşti de julfa făcută de mumă-ta.
- Dacă ţii să te mai drăgostesc , fă-mi julfă pentru ajunul de Crăciun , daca te impotmolesti te scot eu la liman.
- E bine că mă drăgăleşti măcar o dată pe an.Nu trebuie să mă înveţi ,ca de atâţia ani de când tot o repeţi ,ştiu pe dinafară.
Făină, sare, apă am ,seminţe de cânepă n-am.
- Să ştii că înainte nu, dar de la o vreme de când cei de la antidrog i-a legat pe cei cu cânepa indiană , sunt speriate femeile de la ţară de nu mai cultivă cânepa noastră cea de totdeauna.
- De i-ar lega pe toţi cu canepa lor de gat.
- Hai că vorbeşti cu păcat.Pleacă colegul de muncă să taie porcul şi-l rog din pământ din iarbă verde să caute să-mi aducă un kil de seminţe.De unde iau piua?
- Ghiţă, lasă-ţi mintea slobodă , dacă nu-i piuă nu mai manâci ?
- Uite că nu mi-a înţărcat deşteptăciunea .Voi face seminţele pastă cu morişca de cafea, e odihnită de când nu mai bem cafea din boabe.
Tu să ai grijă cum intinzi aluatul , sa-ţi fie turtele subţiri.
- Nu mă învaţa tu pe mine cum se fac turtele. Nu am cuptor ca la ţară dar o să le întind pe o tavă întoarsă.
-Îţi mai spun ceva dar să nu sări în sus, după ce fierbi apa ramasă după spălatul pastei cu ceva coji aromate şi zahăr şi culegi urda ce se ridică , nu arunci zeama rămasa ,în ea vei înmuia turtele tale.
- Eu le fac, dar nu mănînc !
- Dacă o să mai rămână .Mama , după ce punea pe o farfurie mare întinsă turtă pe turtă şi la mijloc urdă , îi dădea o formă aşa rotundă ca un tort mare de pe la cofetărie şi-l scotea afară la frig.
- Termină Ghiţă , văd că începi să salivezi.Ce simplu ţi se pare.
Dar dacă spui că o să mă drăgosteşti ...
În ajunul Crăciunului, până să vină preotul cu vestea Naşterii , Floarea lui Ghiţă puse pe masa din camera curată farfuria cu scutecele pruncului Iisus pentru a fi sfinţite. Ghiţă i-a spus că numai după ce sunt sfinţite au gust bun.

(Dezrădăcinat)







14 dec. 2007

O, ce veste minunata !

( urmare )
Dupa un timp au ajuns la derdelusul plin de copii galagiosi si saniutele lor. O cauta pe Maria dar nu o vazu. Se ruga de un copil sa-l ia macar o data cu saniuta ,dar acesta nici nu-l bucura cu o privire. A lasat derdelusul si alergand dupa catelus a uitat sa se intoarca acasa.
Cand inserarea a coborat peste sat , obositi s-au oprit in gradina din spatele unei case .Catelusul adulmeca aerul, apoi cu nasul pe jos intra in curtea casei. El nu-l baga in seama, fiind atras de luminile jucause de la fereastra casei. S-a apropiat , s-a catarat pe o buturuga, s-a sprijint cu manutele si fata de geamul rece. Cauta sa desluseasca cu privirea de unde vin acele lumini .Cu greu prin geamul aburit o zari pe Maria langa un bradut plin parca cu fulgi de zapada sau stelute argintii , luminite care se stingeau si se aprindeau, priveliste noua pentru El ,ce-l facu sa nu mai simta frigul si foamea.
Deodata aparu un Mos cu barba cum ii neaua, cu mantie rosie si o desaga pe care o aseza langa bradut.Nu aude ce-i spune Maria , dar ii vede fata radiind de bucurie.Deodata Mosul disparu iar Maria ii arata mamei ce tocmai intrase , desaga de langa pom.
Nu mai simtea manutele pe geam , amortise de frig, cand cu greu s-a desprins de geam ,a ametit si a cazut de pe buturuga in zapada.
Dupa o vreme aparu catelusul alerga pana la El, apoi se departa un pic si iarasi , avea chef de joaca, vazand ca nu se ridica , il pipai cu botul pe obraz . El se vedea in vis cu Maria care ii arata jucariile primite. Doar scancetul catelusului l-a trezit.
A deschis ochii, incepu a plange si o striga pe maicuta lui.Catelusul de bucurie dadea din coada, parca vroia sa graiasca:’haide dupa mine”.Se lua dupa urmele catelusului luminate de albul zapezii cazut din cerul instelat .
Intr-un tarziu zari in departare casuta cu lumina palpaind la geam si cand s-a apropiat mai mult vazu si pe maicuta cum alearga spre El . Incearca sa alerge dar nu-l mai ajuta picioarele, simte doar ca este luat in brate si sarutat.
El s-a intors cu fata spre sat si intinzand manuta, nu stia cum sa spuna mai repede ca acolo departe in casa Mariei a vazut un bradut stralucitor si un Mos cu o desaga cu jucarii .
Maicuta l-a strans din nou la piept , a facut semnul crucii , i-a aratat cerul plin de stele si plangand i-a spus: ”Sa ne bucuram ! Astazi s-a nascut Iisus !”.

13 dec. 2007

De la o stare la alta

De mult n-am mai vazut asa meci de fotbal bun, ca cel de aseara din UEFA Champions Leaque (CL) dintre Arsenal si Steaua sau dintre tunarii lui Wenger si puscasii lui Lacatus .
Deoarece Steaua nu mai avea cum sa piarda locul patru din patru posibile , am urmarit meciul cu o usoara detasare iar imaginile transmise de pe Arsenal Stadium,o arena impunatoare prin maretia constructiei , comportarea civilizata a celor aproape 60000 de spectatori , fazele de fotbal adevarat din care au iesit si cele trei goluri, mi-au indus o stare de bine.
Dupa terminarea transmisiei ,starea de bine de sorginte londoneza a fost inlocuita cu una de tip damboviteana .
Ne mutumim ca suntem la masa cu cei bogati,cu Steaua in grupele CL si cu tara in UE. Performanta am uitat-o la usa .
Steaua a obtinut 1 punct din 18 ,codasa grupei , bani mai nimic si cam asa se poate cantari si comportarea Romaniei ca tara comunitara , este la coada celor 27 de tari membre si nu a absorbit euroii alocati.
Mi-a venit supararea si am sarit la binomul Gigi -Traian (nu la gatul lor).Prin stilul de a conduce, inclin sa cred ca ar fi frati siamezi.
Gigi isi ponegreste in public jucatorii si schimba antrenorii precum Traian pe cei 322 parlamentari si pe ministrii din guvernul portocaliu-spalacit (pe seful executivului l-a scapat din vizor ).
Gigi se baga in tactica de joc a antrenorului iar Traian in treburile parlamentului si nu in ultimul rand Gigi pierde la europarlamentare si Basescu la referendum.
Ei s-au mirosit in noaptea de la Golden Blitz.Nu stiu ce s-a intamplat dar lui Traian ,ceva nu i-a cazut bine.De atunci Traian evita sa fie vazut impreuna cu Gigi iar daca se intampla, Traian maraie la Gigi.
Ultima maraiala s-a consumat la Brasov , cu prilejul comemorarii revoltei din 1987 cand Gigi a vrut sa sustina un discurs dupa cel sustinut de Traian ca sef al statului, care l-a stopat : 'ma, vezi ca aici nu suntem la Steaua!'
Intai Traian si apoi Gigi ( daca mai este loc si timp).
De fapt inainte de aceasta intamplare, Prea Fericitul Daniel i-a pus in ordine , acordand Crucea Patriarhala lui Traian si nu lui Gigi care a inteles ca i s-ar fi promis. Patriarhia stabileste ierarhia.
Am iesit din angoasa ,amintindu-mi ca nationala de fotbal s-a calificat la EURO 2008.
Vom vedea daca ne vom multumi doar cu participarea.

11 dec. 2007

O , ce veste minunata !

El locuieste cu maicuta , intr-o casuta din lut cu peretii coscoviti , aflata pe campia de la marginea satului. Daca il intrebi cati ani are, ridica mana cu degetele rasfirate. Apoi te intreaba daca l-ai vazut pe tatuca lui. In zilele friguroase de iarna El sta in casa, unde se incalzeste cu amintirea zilelor cand mergea in partea cealata a satului si in timp ce maicuta lucra la stapan pentru o bucata de paine , se juca cu o fetita Maria .
Astazi a dormit mai mult si cand a simtit caldura razelor de soare pe obraji, s-a trezit, nu-si aminteste ce a visat dar gandul i-a fugit la ea. A baut o cana din laptele adus din sat de maicuta, apoi iese la joaca cu puiul de caine ,care de ceva vreme se aciuase pe langa casuta lor.
Se alearga unul pe altul , apoi il prinde in brate , se rostogolesc prin zapada ,il lasa sa fuga, se ridica, isi cauta o ciubotica prin neaua pufoasa, se incalta si iar alearga sa-l prinda.


(va urma)

8 dec. 2007

Ganduri sucite

Oana mi-a dat o 'palma' adica o leapsa de-am inceput sa gandesc pozitiv.
Puterea gandului este mare , nebanuita.Trebuie sa cladesti in minte ceea ce vrei
sa se indeplineasca.Ceva de genul :de dimineata si pana seara indiferent pe ce coordonate te afli, sa spui "imi doresc..., imi doresc...,imi doresc...".Cam asa arata o dorinta umana in trei acte in locatii si vremuri diferite:
actul 1. Sunt departe de lumea civilizata, pe o insula unde este un singur anotimp , cu oameni sinceri, veseli , ospitalieri, ce nu cunosc sentimentul de invidie ,de orgoliu sau ura;
actul 2. Las in urma orasul zgomotos , intru pe autostrada de o lungime de 20 km (atat s-a putut construi in zece ani ), in dreapta Ea imi da o stare de liniste, (nu-mi spunea sa o iau nici la dreapta , nici la stanga), ii dau gaz din pedala si la viteza de peste 300 km la ora masina castiga portanta , se ridica ,trec pe pilot automat , cap compas Viena ,unde pana diseara vrem sa facem shopping , sa mergem la un spectacol si sa ne intoarem acasa.Ce frumos se vede josul de sus;
actul 3. Sunt in vacanta pe Luna,ies din dusul cu nisip, ating tabloul cu plasma cand tocmai incepe transmisia de undeva de pe planeta albastra, a unui meci de fotbal dintre doua team-uri prietene Steaua si Dinamo. Inainte ca robotelul sa fluiere inceperea meciului, cele doua galerii in zgomotele date de platose , se saluta ceremonios .Meciul se termina la egalitate.Dupa meci fotbalistii dinamovisti se imbratiseaza cu cei stelisti, carora le doresc bafta in meciul de finala din Liga Campionilor .
Ar mai fi dorinte , ma opresc , tot ce-i mult strica.
Dau mai departe 'palma' primita , colegilor de blogarie :Bunicuta, Bombonel si fosta Blonda de la Cotroceni.

6 dec. 2007

Joc de cuvinte, dar de la ...

Merg la produs sfidând legislaţia în vigoare
Oameni care fură dar rareori îi prindem
Se lăfăie în lux

Notat cu zero la admitere
Intratul într-o cameră pe culoare
Clasată în zona LANTERNEI ROSII
Ordin privindu-i pe cei care fură omizi
Locuri de muncă unde se lucrează cu spor
Aflate pe punctul de a fi executate
E ceasul trezirii la realitate !


Leapşă :pentru fiece rând din cele de mai sus, găsiţi un singur cuvânt de unsprezece slove!

4 dec. 2007

Geneza unui “PartiD Liber”

Basescu a inceput mandatul cu doua manevre politice, care i-au mancat si ne-au mancat tot timpul:
alegeri anticipate, si fuziunea PD cu PNL.

De prima manevra s-a ales praful intr-o seara de vara la Snagov, cand amicii liberalului de frunte Tariceanu l-au sprijinit sa ramana in picioare, sa nu se plece, sa nu plece... Vazand Basescu ca premierul nu se clatina a trecut la faza cu magia, a scos un biletel compromitator dintr-un sertar, dar liberalul Tariceanu a ramas de neclintit din post, ca o santinela cu arma la picior. Si astefel s-a stins si ultima flacara a alegerilor anticipate.

A mai ramas al doilea vis basescian, formarea unui partid maret la care sa se inchine norodul,  sa se contopeasca PD cu PNL.  Pentru asta l-a scos de la  infirmerie pe covalescentul Stolojan. Acesta a reusit sa introduca virusul basescian in partidul liberal.  Cu cei de care s-a prins incultura politica a format un partid mic inscris cu litere mari de mana: PLD. Dupa ce s-a scaldat in apa euroalegerilor, a cazut suspinand in bratele PD-ului, agatandu-i acestuia la spate litera L.

2 dec. 2007

Luceafărul huilei a ieşit la lumină

Când ortacii din Vale tocmai faceau schimbul de şuturi ,în dimineaţa de 02 decembrie 2007 ,în altă locaţie porţile imense al unei închisori se deschid şi în lumina soarelui de dimineaţă se întrezăreşte silueta bravului lider Miron Cozma ,cu părul lung, cârlionţat şi gelat.
Aleargă spre el sprintenă, fata cu părul negru Elena Kremers.Dupa consumarea unei scene ruptă dintr-un film cu love story , se trezeşte înconjurat de o ceată de oameni din media.
Faptul că la răcoare a fost la curent cu întâmplările de afară, o spune în primul lui interviu de după :"am făcut 10 ani pentru că am avut curajul să înfrunt politicienii corupţi în acestă ţară, politicieni care au reuşit o performanţă tristă, să facă din România cea mai coruptă ţară din Europa, dacă cred că m-au învins, s-au înşelat"
Ce să înţelegem, că ultima soluţie este tot o mineriadă? Cetăţeni stresaţi ai capitalei staţi la locurile voastre, asta se va întâmpla poate peste cinci ani!

1 dec. 2007

1 DECEMBRIE

Este ziua Romaniei .Este ziua cand ne amintim de cei care in aceiasi zi a anului 1918 au facut posibil Unirea Transilvaniei , a Bucovinei si a Basarabiei cu Romania de la 1859.
La multi ani Romania! Sa bem un pahar cu vin si sa ne bucuram!La multi ani romani oriunde va aflati!