30 nov. 2007

Salvaţi Salvarea !

Umor negru: un om bolnav pe patul de acasă aşteptând salvarea, starea înrăutăţindu-i-se cu fiecare minut de întârziere, şi simţind sfârşitul aproape, a mai apucat să îngăime "salvaţi... Salvarea !..."

Inainte de a se numi ambulanţă, utilajul pe patru roţi motorizat se numea salvare.
Cuvântul ambulanţă sună mai interesant, are rezonanţă cazonă, se foloseşte şi în spatele frontului pentru transportul răniţilor. S-a schimbat doar denumirea, mentalitatea vine din urmă mai greu. Câţi trebuie să mai moară aşteptând Salvarea? Ultima victimă, mediatizată zilele acestea, a fost o femeie din Giurgiu, nu are importantă vârsta, care nu avea cum să fie salvată de asistenta care a ajuns cu întârziere, şi cu mâinile goale, motivele ţin de lehamitea unora care sunt plătiţi pentru a sări în ajutorul semenilor.
Cu un singur Arafat nu se face primăvară!

28 nov. 2007

Dezrădăcinat

Înainte de a se da din pat, în loc de altceva mai bun îşi întinde ciolanele , nu ştie de ce, simte că-i face bine. Se ridică şi pleacă spre baie .Stând pe budă se gândeşte ce repede trec zilele,deja îi vineri.Işi aminteste de dimineţile reci de iarnă de acasă din satul lui, când trebuia să se ducă în fundul grădinii.Trage de şnur şi se simte vinovat că zgomotul şuvoiului de apă din cazan în cădere îi scoală pe cei din casă. Îşi vede în oglidă faţa brăzdată de ani dar s-a obijnuit de la o vreme, se apleacă, îşi spală mult cu apă rece obrazul, gâtul , pieptul, subsuorile pâna simte că se trezeşte.Se freacă cu ştergarul de cânepă punând sângele în mişcare, mai trage o privire în oglidă ,trece cu mâna peste barba aspră dar o amână pentru duminică dimineaţa înainte de a merge la biserică.
- Am nevoie de baie ,cât mai stai?
- Îs gata, mă duc să mă îmbrac, mi-ai scos rufele curate?
- Le găseşti pe pat.
Se îmbracă şi de fiecare dată gândul îi zboară înapoi cu mulţi ani când răcan fiind, caporalul aprindea un băţ de chibrit şi până se stingea trebuia să fie gata echipat.Intră în bucătărie,de unde îşi ia sufertaşul cu mâncare, pregătit de nevastă-sa de aseară.
Floarea lui iese din baie.
- Gata , pleci Ghiţă? Să nu uiţi când te întorci de la fabrică, să treci prin piaţă să cumperi trei kile de cartofi , că nu mai avem.
- Oi vedea .Să nu-l laşi pe Miţă să trândăvească în pat, să-şi caute de lucru, degeaba a mai făcut facultatea aia.Am plecat!
Iese din casă , îşi face cruce,iar a uitat să se închine la icoana din odaie, dar până la autobuzul special pentru fabrică, spune în gând Tatăl Nostru, e singura lui rugăciune.
Urcă în autobuzul vechi , işi ocupă acelaşi loc de ani de zile .Pe scaunele faţă în faţă aceiasi patru tovaraşi care omoară timpul jucând şaizeşi şi şase.Nu-l mai pasionează acest joc.
În ultimul timp e cu gândul mai mult la zvonul care s-a răspândit printre oamenii fabricii , cum că s-ar închide turnătoria din lipsă de comenzi.
Cine ar fi crezut că voi ajunge şomer în prag de pensie .Nu i-am zis încă Floarei, poate nu se va întâmpla.Cine mă reangajează la vârsta mea? Să mă întoarc în sat? Miţă ce ştie să facă în sat, el s-a născut la oraş.
Gândurile astea îl macină şi nu poate să scape de ele ...

(continuare)

26 nov. 2007

Sa nu mancam de dulce !

"Credinta dreaptă nu ne foloseşte cu nimic, atunci cand avem o viată stricata" - Sf. Ioan Gura de Aur.
Cei care nu se pot abtine in aceasta perioada de post, de la placerile trupesti ,adica tot ce-i din carne , lapte , oua si nu numai, se scuza spunand ca nu conteaza ce bagi in gura, doar ce scoti ;ce scoate omul pe gura tine de fapt de spiritul , de sufletul lui .
In aceasta perioada sufletul omului plange dupa mantuire , vrea sa se duca la duhovnic,dar mintea este inecata de mandrie.
Cei care nu se pot abtine si scot multe pe gura , nu pot tine in frau trupul,ar trebui sa faca foame , fiidca "foamea imblanzeste fiarele" - Pr. Arsenie Boca.
Cei care se abtin de la toate cele enumerate la inceput, nu trebuie sa lase a se vedea pe fata lor si nu trebuie sa se laude !
Bucurati-va ,sambetele si duminiciele din post, sunt cu dezlegare ...numai la peste si vin,atentie insa la cantitate, stricati tot ce ati cladit in timpul saptamanii!
Haideti ca in aceasta perioada sa nu mancam mult si sa postam numai de dulce!

21 nov. 2007

Îndemn

Stiu ca nu faci mai nimic si asta iti ia tot timpul si pentru a-mi dovedi ca nu am dreptate , te rog viziteaza zilele acestea Targul Gaudeamus la ROMEXPO si in mod deosebit sambata 24 noiembrie.Este si o modalitate sa-ti odihnesti neuronii pentru votarea de duminica .Un alt motiv sa de gasesti sambata acolo, este ca la ora H la standul Editurii Humanitas il vei vedea pe presedintele Traian Basescu cu treaba mare prin targ, iar fix la ora H+1 ,fostul presedinte Ion Iliescu se va ivi la standul RAO tot cu treaba culturala, vei vedea. Dupa baia facuta cu cei doi prezidenti , usuca-te trecand pe la expozitia de carte a scriitorului columbian Gabriel Garcia Marquez si cere cartea „Un veac de siguratate”.
La iesire daca iti mai raman 10 lei , da-i pe „Scrisorile unui geniu balnear” ale scriitorului roman Alexandru Musina si posteaza-mi recenzia.
p.s. daca reusesti sa treci de garzi , intreaba-l pe primul presedinte, cu un aer de mister pe chipu-ti „de ce tocmai azi?”

20 nov. 2007

Tot timpul

...prezentu-i
o clipită a viitorului trecut,
spaţiul strâns dintr-o clepsidră,
ce lasă firu-i de nisip,
vecinicia-i
viitorul fără de sfârşit,
aşteptarea reinvierii
celor ce nu mai sunt...

19 nov. 2007

Cine este Ohmul ?

Ohmul a fost omul care a inventat legea ce-i poarta numele.Un om are o anumita rezistenata electrica , care este direct proportionala cu nesimtirea.O metoda de a masura rezistenta unui om (nesimtirea) ar fi sa masori marimea curentului ce-l strabate atunci cand ii aplici o tensiune continua la capete sau la extremitati.Cu cat un om este mai nesimtit cu atat va fi mai mic curentul absorbit din sursa de tensiune continua .Printr-o simpla impartire a valorii tensiunii aplicate la valoarea curentului citit se obtine valoarea rezistentei in ohmi sau nesimtirea .Daca aplici aceiasi tensiune unui om simtit veti vedea ca acesta absoarbe un curent mai mare.Cei nesimtiti pot absorbi un curent mai mare numai daca marim tensiunea aplicata la capete.Nu verificati aceasta lege pe om si nici pe broasca ,veti avea probleme cu cei de la protectia animalelor.Crede si nu cerceta!

18 nov. 2007

Scufitzele rosii de pe blogul bunicutzei

am gasit cateva scufitze:


oneisfirst
"Aproape de oameni, impreuna cu ei. Asa a fost intotdeauna Ion Iliescu."

florenta78

"Cat ma bucur ca ati reusit sa va faceti site propriu. Sunt o inflacarata sustinatoare a dvs. si al partidului pe care l-ati cndus si pe care inca il mai conduceti."

mihnea30

"Asteptam sa 'intrati in paine' cum s-ar spune, acum ca ati vazut ca suntem multi cei ce pretuim ideile, opiniile, sfaturile Dvs."

cucoslaura

"sper ca intrarea in blogosfera va va apropia mai mult de tineri si ii veti ajuta mai mult pe cei care vor sa se alature organizatiei de tineret al partidului din care faceti parte…"

tpunct

"Ne dorim vitalitate si consistenta in dialog, domnule Presedinte si suntem convinsi ca ne adresam persoanei potrivite, in legatura cu ambele necesitati."

chetrica

"Sunteti genul de persoana de la care se pot invata multe lucruri si sunt bucuros sa va pot scrie si eu,..."

elvira

"Domnule PRESEDINTE, santeti un simbol pentru militantii partidului nostru ramaneti cu noi,cu bune si rele contribuind prin diplomatia dumneavoastra la indepartarea incompetentei din ROMANIA .Va doresc multa sanatate si putere de munca ."

emigrantul

"ATI FOST MEREU IN MIJLOCUL CETATENILOR ACUM SI PE BLOG SUNTETI LA FEL!"

elulamina

"Iliescu este o figură dominantă a politicii româneşti de după 1989. În timpul mandatelor sale a început introducerea reformelor politice, sociale şi economice, dar acestea societatea civilă şi forurile internaţionale le-au calificat drept insuficiente şi 'de faţadă'".

lista ramane deschisa.


p.s. cativa lupi au reusit sa intre in curtea bunicutzei.

Lupii maraie pe blogul bunicutzei

cativa lupi au reusit sa patrunda in curtea bunicutzei:

ingerulalb
Cred ca a fost cam inoportuna ideea cu blogul deoarece stiti prea bine cit de “iubit” sunteti de poporul pe care cu mindrie comunista l-ati distrus. cum?..."
multumescminerilor
"Ati mintit o tara intreaga atatia ani incat v-a intrat in sange minciuna. Nu cenzurati nimic pe blog? Ha, haaa…doar ca la anumite comentarii nu le dati drumul, nu? le lasati intr-o eterna moderatie, cum e cazul si cu comentariul meu de acum doua zile"
catalin27
"Domnule draga - sper ca nu ma cenzurati ca si colegul dvs de gasca politica, recte Diaconescu - va temeti atat de uninominal pentru ca o sa ZBURATI din parlament direct la muzeul de figuri politice expirate ! "
bunicutza
"Tataie lasane ca ai tinut romania in comunism 17 ani de zile. E timpul sa dispari din politica si votul uninominal este catalizatorul pentru acest lucru."
madko
"Domnule presedinte Ion Iliescu, cu tot respectul cuvenit, permiteti-mi sa va fac IPOCRIT … si sa-mi argumentez afirmatia:"
bramburica
"... POSTEZI NUMAI CE VREI?"

14 nov. 2007

Nu va e mila de bunicutza !

N-au trecut trei zile de cand bunicutza si-a tras foaie web sub fund, ca au navalit lupii din spatiul virtual au inconjurat-o, au inceput sa maraie , nestiind de unde sa o apuce; bunicutza le-a aruncat trei ciolane crzand ca va scapa .Unii lupi vin de la ospatul oferit de copilul bunicutzei, pe care aceasta l-a leganat si l-a facut mare.Bunicutza isi construieste apararea si se roaga sa-i vina in ajutor cat mai multe scufite rosii.Bunicutzo ,salvarea vine de la tine ,cat mai mult post, nu multe!

12 nov. 2007

Să nu uităm cuvântul

când toamna-i iarăsi peste noi ,
ne aducem aminte de cuvântul muritori.
când pomii plâng cu frunzele
acoperind pământul,
când soarele domol răsare ,
lumina lui se lasă blândă peste noi ,
bătrâna toamnă vrea să nu uităm
cuvântul muritori.

7 nov. 2007

Sunt vrăbiile de lângă noi

Afara ninge , este frig, în sobă lemnele ard,
Vrăbiile stau ciorchine pe ramuri şi pe gard.
Deschid fereastra , pe tavă firimituri presar
Ramase de la masă şi astept sa vina iar.

Se reped flămânde si cu priviri speriate-n jur,
Ciugulesc la repezeală si se întorc pe rând.
Altele iau locul de prin împrejur,
Nu se sfâşie între ele ,se îmbie ciripind.

4 nov. 2007

Ţiganiada

Seara la Tor di Quinto într-o vila de carton,
Stătea Parpangel bulibaşa pe un tron,
Intrară mai intâi pirandele,
Cele ce cu purandeii strânse lovelele.
Intrară apoi manglitorii
Ce usuraseră trecătorii .
Dupa ce vărsară tot ce adunară
Îl salută pe bulibaşă şi plecau afară.
Înainte de culcare Parpangel pe tastă a apăsat
Să vadă dacă e adevărat cum că Mailat
Ar fi omorât-o pe Giovanna ,un mare păcat !
Aoleu e lată işi zise când văzu cu ochii
Pe sticlă decretul, care va declanşa ‘banchetul’.
Dacă până dimineaţă nu ne calcă buldozerul
Vom face planul încotr-o vom lua-o cu totul.
Dar nu se crăpă de ziuă bine
Când carabinierii intrară in colonie ,
Urmaţi de cei cu demolarea şi până în amiezi,
În urmă au rămas imense grămezi
De pereţi de carton amestecaţi
Cu pământ, boarfe şi ţipete de ţigani .
...
Ironia sorţii, după atâta amar de vreme
Neamul lui Parpangel frate,
Este al Romei duşman de moarte,
Cum Hannibal fuse in antichitate .

1 nov. 2007

Nişte ţărani

Mai există încă la sat obiceiul de a da bineţe când întâlneşti un om pe uliţă.Cel care este în ogradă este salutat de cel care trece pe drum.Cel tânar îl salută pe cel în vârstă.Copiii spun celor mari “sărut mâna”. Dacă nu te-ai născut la ţară nu înţelegi acest obicei.Spuneam mai există, fiindcă asistăm la invadarea aşezărilor de munte, în mod deosebit de cei de la oraş în căutare de mediu curat pentru sfârşit de săptămană sau pentru concediu dar nu asta contează.Lângă sat pe fâneţele de munte care au fost declarate intravilane(ce cuvânt magic! primarii stiu de ce!) şi-au construit vile somptuoase încojurate de ziduri înalte şi nu-i interesează ce se întâmpla în afara lor. Nu respectă nici pe ţăran dar nici mediul în care au venit . Apa râului de munte în care până ieri mai trăiau peşti ,este infestată de dejecţii iar din loc în loc se formează baraje de peturi şi cutii de bere .Nu-i interesează că nu sunt drumuri bune ,canalizare şi nu participa la viaţa satului.Le este un pic greu până ajung la vilă prin gropi , praf şi noroi când plouă.Dincolo de ziduri este o alta lume...